Anuarul Construcţii şi Imobiliare 2016

Volum sau calitate, siguranţă sau preţ?


Suntem prea săraci pentru lucruri ieftine, spune o vorbă din popor, cu toate acestea, jumătate din piaţă construieşte întocmai acestei zicale, iar cealaltă jumătate este complet împotriva ei.

In ultimii ani în domenii precum office şi retail calitatea proiectelor a crescut substanţial. Zona Barbu Văcărescu arată precum una desprinsă din peisajele occidentale, iar proiectele realizate respectă întocmai standardele de calitate şi siguranţă din Europa de Vest. De asemenea, şi noile sau chiar cele mai multe dintre vechile malluri respectă normele de siguranţă. Spre exemplu, Mega Mall a instalat inclusiv un sistem de avertizare în cazul în care în parcarea acoperită este depăşit nivelul de monoxid de carbon, astfel încât nicio persoană să nu simtă vreun disconfort - ce poate fi mai rău decât o plecare de la mall cu o durere de cap? De asemenea, şi celelalte elemente de siguranţă sunt luate în calcul la fiecare pas - şi în malluri, şi în clădirile de birouri.

Dar ce se întâmplă în rest? Când vine vorba de infrastructură, totul trebuie să fie ieftin sau extrem de ieftin şi incomplet de cele mai multe ori. Rareori se întâmplă ca un proiect să fie finalizat 100%. Exemplul cel mai bun este autostrada Bucureşti-Ploieşti, care nu dispune decât de un singur nod rutier finalizat complet, iar alte intrări şi ieşiri, iniţial blocate, au fost forţate de către locuitorii din zonă, nu are parcări sau benzinării şi nici măcar nu dispune de o intrare în oraş. De asemenea, preţurile sunt crescute prin contracte adiţionale, iar termenele amânate la nesfârşit. Cel mai bun exemplu? Pe vremea guvernului Ponta, în 2013, s-a cerut realizarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Piteşti-Sibiu în numai trei luni, cu toate că este de departe cel mai complex proiect de infrastructură şi primul din România care "taie munţii. Nici acum nu este gata studiul şi se speră ca abia la începutul anului viitor să înceapă lucrările, astfel că termenul de 2020 este depăşit, iar cel mai probabil la finalul lui 2021 sau chiar 2022 să fie gata.

Pe segmentul de rezidenţial lucrurile par şi mai grave. Anul trecut, Vlad Stanislav, managing director la  GEZE România, companie care comercializează pe piaţa locală sisteme de acţionare a uşilor, dar şi tehnologii de siguranţă, ridica o problemă - în timp ce clădirile de birouri, mallurile şi hotelurile investesc zeci de mii de euro în sisteme antiincendiu şi de evacuare a fumului în cazul unui incendiu, clădirile rezidenţiale, cu câteva excepţii, nu au prevăzute sisteme de evacuare a fumului. Acestea sunt necesare pentru a nu se acumula fum şi căldură în imobil şi pentru a evacua gazele toxice. Practic, cei mai mulţi lucrează şi îşi petrec timpul în clădiri sigure, dar îşi petrec cel puţin 8-9 ore într-una nesigură, unde accentul cade întotdeauna pe preţ sau pe marja dezvoltatorului. Mai mult, având în vedere că aproape 90% din piaţa de rezidenţial se învârte în jurul programului "Prima Casă", preţul a fost întotdeauna un factor determinant, care a dat mână liberă constructorilor să taie la sânge orice element mai costisitor - spaţiul verde, locurile de parcare, sistemele de siguranţă. Cele mai multe proiecte sunt promovate prin preţ, discount, gradul de izolare termică şi apropierea faţă de un mijloc de transport în comun, însă foarte puţine prin elemente de siguranţă.

Legea spune că între blocuri trebuie să existe o distanţă suficientă pentru ca o încăpere să se asigure însorirea pe o durată de cel puţin o oră şi jumătate la solstiţiul de iarnă, iar distanţa minimă faţă de hotar este de numai 60 cm, astfel în multe cazuri, cei care au cumpărat apartamente în blocuri noi s-au trezit foarte aproape de vecinii lor. Cine merge spre exemplu în Popeşti Leordeni, acolo unde "pe persoană fizică" s-au construit mii de locuinţe poate vedea întocmai unde duce legislaţia actuală - blocuri înghesuite, construite foarte aproape între ele şi foarte aproape de stradă, cu puţine sau chiar fără locuri de parcare şi fără spaţiu verde, toate acestea având ca scuză faptul că se încadrează în "Prima Casă". Mai mult, tocmai pentru aceste apartamente, foarte mulţi se îndatorează pe 30 de ani şi semnează un contract aproape fără să-l citească, după care descoperă ce se ascunde în spate.

Mai multe detalii în anuarul Construcţii şi Imobiliare 2016.

Ediţiile print sunt valabile în limita stocului disponibil. În cazul în care stocul se epuizează va fi livrată ediţia electronică.

Taxele de livrare ale ediţiilor print vor cădea în sarcina cumpărătorului.

Pret: 50 lei (TVA inclus)



AFACERI DE LA ZERO