Anuarul Financiar 2015 / 2016

 

 

Sistemul bancar a ieşit de la „terapie intensivă“, după restructurările operate în anii de criză, şi a început să redescopere în 2015 şi 2016 mirajul profiturilor record. Economisirea a accelerat, creditarea a revenit în teritoriu pozitiv odată cu curăţarea bilanţurilor de împrumuturile neperformante, ponderea împrumuturilor în lei a trecut de 50%, activele au urcat la un maxim istoric, ca şi profiturile, solvabilitatea s-a dus mult peste media europeană şi lichiditate a fost din plin în sectorul bancar.

Totodată, ultimii doi ani au fost marcaţi şi de legi controversate. Însă, cadrul legislativ incert în domeniul bancar, care părea să genereze în premieră în România „risc sistemic sever“, după cum avertiza BNR în primăvara anului 2016, nu mai ameninţă atât de dramatic sectorul bancar.

După mai mulţi ani în care doar s-a vorbit despre consolidarea sistemului bancar, fără ca previziunile să fie confirmate în anii de criză prelungită, 2015 a adus mai multe astfel de tranzacţii. Şi mai sunt bănci disponibile pentru vânzare.

Semne bune au fost şi în asigurări. Piaţa locală de asigurări a marcat anul trecut prima creştere substanţială a primelor subscrise de după criză, reuşind să inverseze trendul de scădere pe care l-a urmat din 2008 încoace. Iar businessul companiilor de asigurări a continuat să crească în primele şase luni din 2016. Însă, piaţa asigurărilor continuă să se lupte cu pierderile de un deceniu. Marea provocare rămâne ieşirea din sfera de influenţă a RCA-ului. Anul 2015 a adus şi primul raport de evaluare a pieţei, teste de stres şi analize de bilanţ, dar şi consolidarea pieţei de asigurări în urma intrării în faliment a unor companii, în timp ce alte firme au intrat în redresare financiară.

Claudia Medrega – editor banci ZF



Mai multe detalii în Anuarul Financiar 2015/ 2016.

Ediţiile print sunt valabile în limita stocului disponibil. În cazul în care stocul se epuizează va fi livrată ediţia electronică.

Pret: 50 lei (TVA inclus)

 

 

 

 
 


AFACERI DE LA ZERO