Anuarul Financiar 2016 - 2017

 

La aproape un deceniu de când criza financiară şi economică mondială îşi făcea simţită prezenţa pe piaţa românească, sistemul bancar a revenit la profituri consistente. Resincronizarea ciclului financiar cu cel economic s-a produs cu întârziere, după cum recunosc chiar bancherii. Însă, în cele din urmă, băncile au depăşit provocările crizei fiind pregătite să finanţeze economia reală în condiţiile în care sunt bine capitalizate, au lichiditate şi business bancabil există.

2016 a fost un an dinamic pentru sectorul bancar, ca şi prima jumătate a lui 2017, remarcându-se o oarecare revigorare a creditării, niveluri record ale activelor, solvabilităţii şi lichidităţii, dar şi profituri mari pentru bănci, apropiate de maximul istoric din perioada de boom economic. Împrumuturile în lei le-au depăşit pe cele în valută, ajungând la o pondere de 60% din total. Creditele acordate populaţiei au redevenit majoritare pentru prima oară din 2009, atingând totodată un maxim istoric. Iar ponderea împrumuturilor pentru locuinţe în totalul creditelor acordate populaţiei a devenit, în premieră, majoritară.

Ultimii ani au adus achiziţii ale unor bănci sau portofolii de către alţi jucători din piaţă, iar în urma acestor tranzacţii a început să se vadă în statistici consolidarea sistemului bancar, după perioada de criză în care doar s-a vorbit despre consolidare. După curăţarea bilanţurilor de creditele neperformante adunate în anii de criză şi revenirea pe profit, bankingul românesc face paşi spre o nouă etapă în care accentul se va pune pe client, pe digitalizare şi pe oferirea de servicii personalizate.

Piaţa locală de asigurări a reuşit anul trecut să scape de „blestemul“ pierderilor, care o urmărea de un deceniu, şi a trecut pe profit. Şi tot anul trecut piaţa asigurărilor a revenit la un ritm de creştere de două cifre pentru prima dată după 2008, atingând un maxim istoric, după ce mai mulţi jucători au ieşit din piaţă.

Iar marea provocare rămâne ieşirea din paradigma dependenţei de RCA. Pe piaţa leasingului financiar cuvântul de ordine a fost creşterea, aproape toate companiile de profil raportând afaceri mai mari. Piaţa în ansamblu a crescut cu 25%, până la aproape 2 mld. euro, 2016 fiind cel mai bun an de după criză.

Sistemul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) - care a stat preponderent în umbră în ultimul deceniu care s-a scurs de la înfiinţarea sa (perioadă în care a acumulat active de circa 8 mld. euro) - a ieşit brusc în lumina reflectoarelor anul acesta. După mai multe scenarii privind soarta sistemului vehiculate în spaţiul public, care au mers de la naţionalizare până la reducerea contribuţiilor, ultima variantă discutată de guvern este aceea a transformării sistemului dintr-unul obligatoriu într-unul opţional.

Piaţa de capital nu reuşeşte să ţină pasul cu economia şi este în continuare departe de a deveni o alternativă la finanţarea bancară. Început în anii trecuţi, procesul de consolidare a pieţei bancare din România a făcut o pauză în 2016 - un an al tatonărilor, fără tranzacţii finalizate - dar a continuat în prima parte a anului 2017. Iar pentru perioada următoare este aşteptată intensificarea ritmului, efervescenţa anticipată pe piaţa de M&A în banking urmând să aducă mai multe tranzacţii de analizat companiilor de consultanţă şi caselor de avocatură şi surse importante de câştig.

Claudia Medrega, editor ZF, în argumentul Anuarului Financiar 2016-2017.

Citeşte mai multe în anuarul Financiar 2016-2017.

Ediţiile print sunt valabile în limita stocului disponibil. În cazul în care stocul se epuizează va fi livrată ediţia electronică.

Comandă anuarul mai jos la preţul de 100 de lei, TVA inclus.



AFACERI DE LA ZERO