• Leu / EUR4.8922
  • Leu / GBP5.5612
  • Leu / USD4.4928

Anuarul Top 100 cele mai valoroase companii din Romania 2021

 

Când am inventat în 2006 Top 100 cele mai valoroase companii, pentru a marca apariţia ZF în luna noiembrie a fiecărui an, m-am gândit că va fi produsul cel mai aşteptat al Ziarului Financiar şi aşa a şi fost.

În fiecare an, sute de antreprenori şi şefi de companii vin să vadă pe ce loc este compania lor. Încet-încet, conceptul de market capitalisation - capitalizare de piaţă, valoarea companiei dată de piaţa bursieră, a prins şi la companiile necotate.

Este un lucru plăcut să vezi cum se aşază în realitate o idee, iar când are o forţă internă de a se regenera an de an, satisfacţia este şi mai mare. Este de fapt drive-ul antreprenorului, pentru care cifrele devin o abstracţiune de la un moment dat.

Top 100 cele mai valoroase companii a apărut după ce am tot căutat în primii ani o formulă de aniversare, dar nu se lega nimic an de an, nu aveam o continuitate.

Iniţial, am propus un parteneriat pentru calculul valorilor către o firmă din BIG 4, care însă nu şi-a asumat „riscul“. Doru Lionănescu de la Capital Partners, fost jurnalist de business, astăzi bancher în boardul Băncii Transilvania, a spus însă da în primele cinci minute. A fost un fit, cum se spune în bridge, o potrivire.

Cei mai entuziasmaţi de proiect au fost însă colegii lui Doru de atunci, Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu, care au realizat practic prima ediţie a Top 100 cele mai valoroase companii. Atât de entuziasmaţi au fost încât probabil încă de pe atunci şi-au propus să aibă şi ei o companie de top 100. Iar de anul trecut şi-au văzut visul cu ochii, cu firma de imobiliare One United, pe care au fondat-o în 2009, evaluată astăzi la 577 milioane de euro.

Nu cred că mai există vreun caz asemănător în lume, nici chiar în ţara tuturor posibilităţilor, America - să elaborezi ca specialist un top 100 firme valoroase şi în mai puţin de 20 de ani să ajungi cu propria ta firmă acolo. Jos pălăria!

Ce ne spune asta? Că ştiinţa face într-adevăr banii. Ideea, studiul, oportunitatea, curajul, contextul, drive-ul - nu sunt fum, ci chiar sunt cărămizile construcţiilor de sute de milioane. Dar scamatorul-şef al topului este omul cu miliardele. Daniel Dines. Firma sa de software, fondată în România cu parteneri români şi listată de anul acesta la New York, a luat cu asalt top 100 valoroase în 2019 şi este al treilea an la rând pe primul loc, la o valoare actualizată de 23 mld. euro.

Jocul cifrelor este o atracţie în sine, dar în spatele acestor cifre se află modele de business, mii de oameni, inovaţie continuă, algoritmi de lucru. Ai inventat un cadru bun, ai dat oamenilor un ţel, el se va auto-alimenta la un moment dat, nici nu mai trebuie să apeşi pe buton. Iar valoarea vine de la sine.

Argument de Sorin Pîslaru,
Redactor-şef Ziarul Financiar
sorin.pislaru@zf.ro

Mai multe detalii puteţi citi în Anuarul “Top 100 cele mai valoroase companii din România”

 

Ediţiile print sunt valabile în limita stocului disponibil. În cazul în care stocul se epuizează va fi livrată ediţia electronică.

Comandă anuarul mai jos la preţul de 200 de lei, TVA inclus.
 

Pentru abonamente ZF, vă rugăm contactaţi-ne la adresa de e-mail camelia.botea@m.ro. 

 AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8922
Diferență: 0,131
Ieri: 4.8858
Azi: 4.4928
Diferență: 0,279
Ieri: 4.4803
Azi: 5.5612
Diferență: 0,1657
Ieri: 5.5520
Azi: 4.8793
Diferență: 0,0123
Ieri: 4.8787