Austria

Constructorii austrieci au câştigat contracte importante de autostrăzi

Autor: Andreea Neferu

26.10.2011, 00:05 761

Constructorii şi producătorii austrieci de materiale de construcţii au o prezenţă importantă pe piaţa locală, printre cele mai cunoscute nume fiind Wienerberger, Strabag, Alpine, Baumit sau Lasselsberger.

Strabag, cu afaceri de 165 mil. euro în 2010, este unul dintre principalii constructori din ţară, câştigând spre exemplu, alături de Straco Grup, companie controlată de Alexandru şi Traian Horpos, cel mai mare contract scos în 2010 la licitaţie de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, şi anume autostrada Deva-Orăştie, cu o valoare de 180 mil. euro fără TVA. De asemenea, anul acesta Strabag a mai câştigat construcţia unui lot de 24 de kilometri din autostrada Orăştie-Sibiu, cu o valoare de peste 130 mil. euro. Şi Alpine, un alt constructor austriac prezent pe piaţa locală, a câştigat anul acesta un contract important, de peste 90 mil. euro, pentru realizarea unui tronson de 16,6 kilometri din autostrada Nădlac-Arad.

Austriecii de pe piaţa locală a construcţiilor au continuat investiţiile şi pe timp de criză, pregătindu-se pentru a face faţă unei cereri viitoare mai mari. Astfel, producătorul de materiale de construcţii Baumit a finalizat anul trecut o investiţie de 20 mil. euro în construcţia unei fabrici de mortare uscate la Bolintin Deal, judeţul Giurgiu. Baumit România este controlat de grupul austriac Schmid Industrie Holding.

Pe de altă parte, Wienerberger, cel mai mare producător de cărămizi din lume, cu afaceri de aproape 29 mil. euro anul trecut în România, a intrat pe piaţa românească în 1998 şi în 2003 a achiziţionat de la producătorul de materiale de construcţii CEMA Sibiu o fabrică de cărămizi în cadrul unei tranzacţii cu o valoare totală de 9 milioane de euro. În prezent compania deţine în România trei fabrici, şi anume la Gura Ocniţei (Dâmboviţa), la Sibiu şi la Triţenii de Jos (Cluj).

Şi austriecii de la Lasselsberger, care produc plăci ceramice, se numără printre jucătorii importanţi din industria materialelor de construcţii, cu afaceri cumulate de peste 39 mil. euro anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO