Auto

30% din mijloacele de transport în comun cumpărate vor fi ecologice

30% din mijloacele de transport în comun cumpărate vor...

Autor: Ana Maria Lazăr

12.04.2016, 17:35 390

"Autorităţile publice locale, regiile autonome şi societăţile aflate în subordinea unităţilor administrativ-teritoriale vor achiziţiona mijloace de transport călători acţionate prin motoare cu propulsie electrică; tehnologii verzi de tipul Electrice; Hybrid; Hybrid Plug-In; Hydrogen (FCV); motoare cu propulsie pe gaz natural comprimat; motoare cu propulsie pe gaz natural lichefiat şi motoare cu propulsie pe biogaz în proporţie de minimum 30% din necesarul de achiziţii viitoare. Procentul va fi calculat din totalul numărului de autovehicule achiziţionate într-un an", potrivit proiectului de lege.

Totodată, 20% din achiziţiile de mijloace de transport făcute de autorităţile publice vor fi cu tehnologii verzi. De asemenea, societăţile cu capital privat din domeniul transportului vor fi obligate ca din 2020 să se supună aceleiaşi reglementări.

"Numai transportul rutier contribuie cu aproximativ o cincime din totalul emisiilor UE de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră. Pentru a reduce semnificativ emisiile de gaze cu efecte de seră, UE a dezvoltat o strategie privind combustibilii alternativi, bazată pe gazul natural, electricitate şi hidrogen", se arată în expunerea de motive.

Proiectul a fost adoptat cu 63 de voturi "pentru", trei "împotrivă' şi două abţineri. Senatul a fost prima cameră sesizată în cazul acestui proiect, iniţiat de opt senatori PSD şi PNL, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO