Auto

Adrian Humă, Sector Head Automotive, Transportation & Logistics, ING Bank România: Băncile au început să ofere produse care sunt în linie cu ţintele de sustenabilitate, iar acest lucru se vede în finanţările verzi care au indicatori privind emisiile de carbon

ZF Logistică, Transporturi şi Automotive 2022

Adrian Humă, Sector Head Automotive, Transportation &...

Autor: Mircea Nica

14.04.2022, 11:19 106

În ultimul timp există o tendinţă de trecere la o Românie mai verde, mai sustenabilă, iar băncile contribuie prin produse care sunt în linie cu aceste ţinte, aşa numitele finanţări verzi, a spus Adrian Humă, Sector Head Automotive, Transportation & Logistics, în cadrul ZF Logistică, Transporturi şi Automotive 2022.

“Se oferă produse care ajută reducerea impactului mediului înconjurători. Aici aş menţiona credite şi obligaţiuni care verifică îndeplinirea unor anumiţi indicatori pe care o companie şi-i asumă. De exemplu, o flotă de camioane la un transportator în acest moment are un anumit nivel de emisii de carbon. Dacă prin finanţarea pe care o primeşte compania îşi reînnoieşte flota şi urmază să atingă un nivel mai redus cu un anumit procent al acestor emisii atunci finanţatorul îi acordă un anumit cost pentru acel credit sau pentru obligaţiunea respectivă. Dacă nu se reuşeşte atunci costul de modifică”, explică Adrian Humă.

Cu toate acestea, România se află încă la început în ceea ce priveşte obligaţiunile verzi şi creditele verzi, a mai adăugat Adrian Humă.

“Ca şi volume suntem printre primele 10 bănci la nivel mondial din punct de vedere al intermedierii de obligaţiuni verzi sau acordare de credite verzi. A crescut foaret mult numărul acestor tranzacţii. De exemplu în 2021 numărul s-a dublat, faţă de 2020. În România suntem mai la început. Chiar şi pentru persoane fizice am început să oferim de anul trecut un credit verde pentru persoane care vor să achiziţioneze un autoturism electric sau hybrid. Noi vedem o creştere a interesului pentru finanţările verzi. Nu este încă un fenomen de masă, dar se formează un trend în piaţă”, a mai spus Adrian Humă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO