Auto

Adrian Sandu, ACAROM: Şi cele mai exclusiviste maşini europene au componente din România

Adrian Sandu, ACAROM: Şi cele mai exclusiviste maşini...

Autor: Bogdan Alecu

09.06.2022, 07:40 176

Bugatti, Porsche şi Lamborghini sunt doar câteva exemple de mărci auto exclusiviste care au componente produse în România, o industrie de 27,5 mld. euro de care depind un milion de locuri de muncă pe plan local.

„Nu există maşină fabricată în Europa care să nu aibă cel puţin o componentă produsă în România. Producem pentru Lamborghini, Bugatti, Ferrari. Şi cea mai exclusi­vistă marcă are o componentă produsă în România. Facem tot ce este necesar unei maşini“, a spus Adrian Sandu, secretar general al ACAROM - Asociaţia Constructo­rilor de Automobile din România, în cadrul evenimentului ZF „Reindus­tria­lizarea României. 2022, momen­tul adevărului. Ce facem cu indus­tria?“ în parteneriat cu Roca Industry, C&W Echinox, Liberty, Enel X şi REI.

Gradul de multiplicare al industriei auto în economie este de 1 la 7, astfel încât numărul angajaţilor din domeniu, dar şi din domenii conexe ajunge la peste un milion de oameni. „Nu doar prima linie ţine de industria de maşini. Raportul de multiplicare este de 1 la 5, 1 la 7 chiar. Şapte companii din toate sectoarele industriale depind de una din auto“, a explicat Adrian Sandu.

„La angajaţi, avem circa 230.000 de angajaţi direcţi, deci un milion de angajaţi din România ţin de industria auto. Ca cifră de afaceri suntem la 27,5 miliarde de euro în 2021 dar am crescut la 30% din exporturile naţionale, deşi am pierdut circa 4 miliarde de euro business din cauza pandemiei. Dacia şi Ford fac o treime din cifra de afaceri iar restul sunt cei care produc componente şi subansambluri.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO