Auto

Afacerile cu autovehicule şi motociclete au sporit cu 9,4% la 11 luni,impulsionate de vânzările auto

Afacerile cu autovehicule şi motociclete au sporit cu...

Autor: Raluca Ghinea

14.01.2016, 09:41 142

Totodată, comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor a înregistrat afaceri mai mari cu 17,3%, iar întreţinerea şi repararea autovehiculelor cu 6,1%. Pe de altă parte, activităţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule au avut o scădere cu 0,3%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, au crescut cu 9,7%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a înregistrat o cifră de afaceri cu 8,4% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, provenită de la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (20,2%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (14,1%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (7,3%) şi cele de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (5,4%). Scăderi au înregistrat activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (-0,5%).

În funcţie de seria ajustată, serviciile prestate populaţiei au avut afaceri în urcare cu 8,3%.

În luna noiembrie, afacerile cu auto şi moto au crescut cu 0,3% faţă de octombrie, având în vedere că vânzările de motociclete, piese şi accesorii aferente, precum şi întreţinerea şi repararea motocicletelor au sporit cu 13,4%, cele de autovehicule cu 0,6%, iar comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule s-a majorat cu 0,3%.

Pe de altă parte, pe segmentul întreţinerii şi reparării autovehiculelor a fost consemnat un regres al afacerilor de 0,9%.

Ca serie ajustată, afacerile auto-moto au urcat cu 1,9%.

Serviciile de piaţă prestate populaţiei au consemnat afaceri mai mici cu 5,3%, serie brută, ca urmare a scăderilor înregistrate la activităţile de spǎlare, curǎţarea şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (-8,9%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-8,6%), ale agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-2%) şi serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-0,1%). Activitǎţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative au stagnat.

Pe serie ajustată, serviciile pentru populaţie şi-au crescut afacerile cu 0,3%.

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, afacerile auto-moto s-au majorat cu 13,7% pe serie brută şi cu 13,4% pe serie ajustată. Afacerile din serviciile pentru populaţie au fost mai mari cu 15% ca serie brută şi cu 14,7% ca serie ajustată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO