Auto

Afacerile din comerţul auto au scăzut în primul trimestru cu 3,9%

11.05.2012, 11:45 75

Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scǎzut în primul trimestru, comparativ cu perioada ianuarie-martie 2011, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,9%, respectiv cu 2,7%.

Evoluţia a fost determinată de scăderile înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (16,1% serie brută), la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (7,2%) şi la comerţul cu autovehicule (2,5%). Activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor au crescut cu 0,4%, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS), într-un comunicat.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri cu 2,8% mai micǎ faţă de primul trimestru din 2011, scădere provenită de la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (7,3%), de la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (5,1%) şi de la activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (0,9%). Creşteri s-au înregistrat la activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (9,1%) şi la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (1,2%).

Ca serie ajustată serviciile de piaţă prestate populaţiei s-au diminuat cu 3,4%.

În luna martie faţă de februarie cifra de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o majorare de 21,7%, datorată creşterilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (24,7%), la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (22,9%), la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (16,5%) şi la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (11,4%).

Seria ajustată a avut un plus de 2,7%.

Serviciile de piaţă prestate populaţiei au urcat cu 16,1% ca serie brută şi cu 4,2% ajustat.

Faţă de martie 2011 afacerile din comerţul auto au scăzut cu 5,8% brut şi cu 2,8% ajustat.

Serviciile pentru populaţie s-au diminuat cu 0,8%, respectiv 0,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO