Auto

Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut în august cu 21,6%

Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete...

Autor: Roxana Rosu

11.10.2016, 10:02 135

Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în august cu 21,6%, faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce serviciile de piaţă prestate populaţiei s-au majorat cu 2,5%, a anunţat Institutul Naţional de Statistică.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din zona auto au crescut cu 19,9%, iar cele din servicii cu 5,9%.

Faţă de luna precedentă, afacerile din comerţul cu autovehicule au scăzut atât ca serie brută cu 3,8% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,2%. Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut de asemenea atât ca serie brută cu 1,0% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,3%.

În primele opt luni, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete s-au majorat atât ca serie brută cu 17,5% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 16,7%.

Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut faţă de perioada 1.I-31.VIII.2015 atât ca serie brută cu 10,3% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate  cu 11,2%.

Creşterile au fost susţinute de comerţul  cu motociclete, piese  şi accesorii aferente, întreţinerea  şi repararea  motocicletelor (Ă34,5%), comerţul cu autovehicule (Ă27,3%), întreţinerea şi repararea autovehiculelor (Ă19,0%) şi la  activităţile provenite  din comerţul  cu piese şi accesorii pentru autovehicule (Ă2,8%).

În activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută,  cifra de afaceri a urcat  cu 10,3% la opt luni, susţinută de  serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (Ă35,9%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (Ă19,2%), activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (Ă13,2%) şi de la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (Ă4,3%). Activităţile  de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative au scăzut cu 4,1%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I-31.VIII.2016 a înregistrat o cifră de afaceri cu 11,2% mai mare comparativ cu   perioada 1.I-31.VIII.2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO