Auto

AFM propune alocarea de subvenţii de 20.000 de lei pentru cumpărarea de maşini electrice

AFM propune alocarea de subvenţii de 20.000 de lei...

Autor: Laura Mitran

27.04.2015, 17:31 311

Acordarea unei astfe de subvenţii, sub formă de ecotichet, este prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

"În vederea stimulării vehiculelor noi, nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice care achiziţionează autovehicule electrice noi beneficiază de un tichet cu valoare nominală, pentru fiecare autovehicul nou achiziţionat, denumit în continuare ecotichet. Ecotichetul are o valoare nominală de 12.000 lei şi se suportă din bugetul Fondului pentru mediu", se prevede în actul normativ citat.

În 2013, AFM a derulat o sesiune de finanţare în cadrul căreia au fost alocate 100 de ecotichete pentru achiziţia de automobile electrice. Singurul solicitant care a beneficiat de reducerea de 12.000 de lei la cumpărarea unei maşini de acest tip a fost municipiul Moineşti, judeţul Bacău. În 2014 nu a mai fost derulată vreo sesiune de finanţare.

Pentru anul acesta, AFM a propus modificarea OUG 9/2013 în sensul majorării valorii ecotichetului la 20.000 de lei.

În cadrul noii sesiuni de finanţare, ar urma să fie alocate tot 100 de tichete.

Preşedintele AFM Adrian Gearâp a declarat că ar dori ca sesiunea de finanţare să fie deschisă cât mai repede, pentru a da posibilitatea cumulării ecotichetului cu un tichet Rabla. Programul Rabla pentru persoane fizice, în cadrul căruia cei care au o maşină mai veche de opt ani pe care o duc la casat primesc un tichet de 6.500 de lei pentru a-şi cumpăra o maşină nouă, a început luni, fiind alocate 20.000 de tichete.

Preşedintele AFM mai doreşte ca instituţia să lanseze în acest an un nou proiect vizând finanţarea de prize pentru maşinile electrice.

Ţintele acestor programe sunt dublarea numărului de maşini electrice din România (în prezent aproximativ 100) şi respectiv amplasarea a 10.000 de prize pentru alimentarea lor, în prezent fiind sub 50 în toată ţara, au mai spus Gearâp şi ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO