Auto

Agresiv în trafic? Ia-ţi la revedere de la zece salarii

Agresiv în trafic? Ia-ţi la revedere de la zece salarii

Foto: Mihai Dăscălescu

Autor: Bogdan Alecu

28.12.2011, 12:18 2830

Noul Cod Rutier care va intra în vigoare în primăvara anului viitor va majora amenzile prin schimbarea valorii punctului de penalizare, care va ajunge la 70 de lei - echivalentul a 10% din salariul minim pe economie. Astfel, cine va primi maximul de 100 de puncte amendă va trebui să achite o sumă de 7.000 de lei.

Cea de-a doua modificare importantă vizează şi vânzarea maşinilor - cine îşi va vinde automobilul va fi obligat să anunţe în scris înstrăinarea acesteia în termen de trei zile, iar cine cumpără va trebui să o înscrie în termen de 15 zile, altfel amenda ajunge la 20 de puncte, adică 1.400 de lei. Modificarea vine şi în contextul în care de anul viitor se va plăti taxa de poluare şi pentru maşinile second-hand înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007.

Dacă până acum şoferii agresivi în trafic nu puteau fi sancţionaţi decât dacă erau implicaţi într-un accident, de acum înainte Codul Rutier va include şi noţiunea de "comportament agresiv". Astfel, cine va schimba benzile succesiv pentru a depăşi, cine se va apropia agresiv de o altă maşină din spate sau lateral, cine va demara puternic sau va frâna puternic fără motiv sau va folosi abuziv claxonul şi luminile va putea rămâne fără carnet între 30 şi 60 de zile. În plus, poliţiştii vor putea cere examinarea psihologică a şoferilor care sunt sancţionaţi de două ori în doi ani pentru comportament agresiv.

În plus, acum cine va consuma o bere înainte să se urce la volan nu mai este pasibil doar de o contravenţie, ci de un dosar penal în condiţiile în care nivelul alcoolemiei care duce la infracţiune scade de la 0,80 la mie, la 0,50 la mie.

Probabil cea mai bună veste este cea că în sfârşit intră în vigoare şi un examen pentru cei ce conduc mopede. Aceştia până acum puteau intra în trafic fără un examen şi implicit fără să cunoască regulile de circulaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO