Auto

Airbus şi IAR au bătut palma cu ochii la cele 3,5 mld. euro din bugetul Apărării: elicopterul H215M se produce în România

Airbus are o unitate la Ghimbav Braşov unde repară elicopterele Puma, iar anul trecut, în prezenţa preşe­dintelui Franţei François Holland, a inaugurat o secţie unde va asambla modelul H215M.

Airbus are o unitate la Ghimbav Braşov unde repară elicopterele Puma, iar anul trecut, în prezenţa preşe­dintelui Franţei François Holland, a inaugurat o secţie unde va asambla modelul H215M.

Autor: Dan Straut, Iulian Anghel

14.04.2017, 00:05 1116

Airbus Helicopters - lider mondial în aeronautică şi servicii în domeniul spaţial, cu venituri în 2016 de 67 mld. euro - a semnat împreună cu IAR un acord general de cooperare exclusivă pentru producerea în România a elicopterului multirol H215M - un aparat de zbor greu, bimotor.

Potrivit acordului, IAR va deveni contractor principal pentru orice posibilă comandă de elicoptere H215M pe care Ministerul Apărării român o va face pentru a înlocui flota îmbătrânită.

Airbus are o unitate la Ghimbav Braşov unde repară elicopterele Puma, iar anul trecut, în prezenţa preşe­dintelui Franţei François Holland, a inaugurat o secţie unde va asambla modelul H215M. Preşedintele francez a fost clar: România trebuie să cumpere astfel de elicoptere, care ar urma să fie şi exportate.

România, cea mai săracă ţară din UE după Bulgaria, are acum bani. Începând din acest an - după ameninţarea lui Donald Trump că SUA nu vor mai apăra ţările NATO care nu-şi plătesc contribuţiile - acordă Armatei 2% din PIB, ceea ce înseamnă în 2016 16 miliarde de lei (3,5 mld. euro), dublu faţă de bugetul de anul trecut. 7,8 mld. lei (1,7 mld. euro) în bugetul din acest an sunt prevăzute pentru „cheltuieli de capital”, adică achiziţionare de tehnică militară.

1,7 mld. euro anual este o sumă care interesează pe orice producător de arme. Astfel că pe la Palatul Victoria au început să se perinde vânzătorii: Airbus sau americanii de la Bell Helicopters i-au trecut în ultima lună pragul premierului, în vizite de curtoazie, dar cu un ţel clar în minte. Iar reprezentanţii Armatei au cerut Parlamentului să aprobe planuri de înzestrare de mai bine de 9 miliarde de euro în următorii ani.

„Acest acord de exclusivitate este rezultatul a aproape 50 de ani de cooperare între IAR şi Airbus Helicopters”, a spus Neculai Banea, directorul general al IAR, după semnarea acordului cu Airbus.

„Acordul este o etapă importantă în efortul de a construi un parteneriat european în domeniul apărării. Suntem convinşi că relaţia aceasta va mai dura 50 de ani şi că H215M va corespunde total necesităţilor armatei române”, a declarat, la rândul său, Olivier Michalon, senior vice president pentru Europa al Airbus Helicopters.

Airbus Helicopters este prezentă în România de peste 15 ani prin centrul de întreţinere şi reparaţii Airbus Helicopters România. Cifra de afaceri a societăţii este generată în proporţie de 75% de contractele pentru export. Noua fabrică Airbus Helicopters Indus­tries din Ghimbav, cu suprafaţa de 10.000 de metri pătraţi, a fost inau­gurată în 2016 şi va găzdui producţia elicopterului H215M în România.

IAR Braşov este o companie de stat, lider naţional în domeniul aeronauticii, specializată în producerea şi mentenanţa elicopterelor. În 2016, compania a avut o cifră de afaceri de 34 de milioane de euro şi 316 angajaţi. IAR Braşov oferă pentru armata română şi clienţii internaţionali servicii diversificate precum mentenanţă, reparaţii, modernizarea elicopterelor militare şi aprovizionarea cu piese de schimb.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO