Auto

Analiză ZF: Dacia pregăteşte o nouă revoluţie în 2012 – Logan2 şi modelul de familie Popster - VIDEO

Autor: Bogdan Alecu

19.08.2011, 00:00 9026

Renault a luat prin surprindere piaţa auto europeană în 2004, atunci când a reinventat conceptul de maşină "low-cost" prin lansarea modelului Logan. La început un singur model cu două motorizări pe benzină, care până în 2010 s-a dezvoltat într-o gamă de şase modele, vândute nu numai în Europa, cât şi în Asia, Africa şi America Centrală şi de Sud. Proiectul imaginat de Louis Schweitzer, preşedintele Renault până în 2005, a crescut şi mai mult atunci când la conducerea lui Renault a venit Carlos Ghosn, sub mandatul căruia a fost autorizată proiectarea SUV-ului Duster, care a schimbat total percepţia publicului asupra mărcii Dacia, transformând-o peste noapte dintr-una low-cost, într-una "value for money".

Automobile Dacia va demara anul viitor producţia a două noi maşini şi a unei noi game de motorizări, plus intrarea pe piaţa din Marea Britanie, una dintre cele mai mari pieţe auto din Europa,aceasta fiind cel mai puternic "atac" pregătit de constructorul local asupra pieţei auto de la relansarea sa în 2004.

"Grupul Renault a investit în România aproape 2 miliarde de euro pentru pentru crearea unui lanţ auto complet, de la design şi proiectare, la post-vânzare. Grupul va continua să investească în România şi în anii următori, investiţiile fiind legate în principal de ciclul de viaţă al produselor, inclusiv diversificarea şi înnoirea gamei de vehicule şi organe mecanice. În anii în care nu avem produse noi, investim cel puţin 100 mil. euro, iar când suntem în faza de înnoire a gamei investiţiile depăşesc această sumă", a declarat Anca Oreviceanu, directorul de comunicare al Group Renault România. În cazul Automobile Dacia, pentru orice model nou, este proiectat atât produsul, cât şi procesul prin care el se fabrică şi utilajele aferente, astfel că intrarea unui automobil în fabricaţie atrage după sine şi investiţii suplimentare.

Noul motor H4 pe benzină în trei cilindri de 90 CP, denumit Tce 90, va fi produs la Piteşti începând cu anul 2013.

Potrivit unor surse din piaţă, anul viitor Dacia va demara întâi producţia lui Logan 2 la Mioveni după care va demara şi cea a lui Popster la Tanger, în Maroc.

Francezii de la site-ul auto Caradisiac au anunţat deja că următorul Logan va fi lansat anul viitor la Salonul Auto de la Paris, iar poze-spion cu Dacia Popster deja au fost publicate pe Internet. Potrivit sursei, procentul componentelor importate din România va fi mai mare decât cel produs local în Maroc, ceea ce va duce implicit la o creştere de afaceri a furnizorilor de pe piaţa locală.

Odată cu lansarea celor două noi modele, Automobile Dacia va demara şi producţia unei noi game de motoare supraalimentate de 0,9 şi 1,2 litri, care le vor înlocui pe cele actuale de 1,2 şi 1,6 litri. Pentru implementarea acestora Dacia va investi la Mioveni peste 13 mil. euro.

Odată cu lansarea lui Logan 2, Dacia va opri producţia utilitarei Logan Van, anunţată deja încă din luna martie a acestui an şi posibil şi cea a lui Logan Pick-up, acestea urmând a fi înlocuite cu o utilitară realizată pe platforma lui Popster în Maroc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO