Automobile Dacia a încheiat anul 2024 cu o cifră de afaceri de 27,81 miliarde lei, în creştere cu 6,9% faţă de anul anterior, în ciuda unei scăderi a producţiei totale de vehicule cu 4%. Profitul net a avansat cu 7,6%, până la 569 milioane lei, iar investiţiile au depăşit 1 miliard de lei.
Evoluţia financiară pozitivă a fost susţinută de creşterea preţului mediu al vehiculului, în contextul lansării de modele noi -Duster şi Bigster - şi de extinderea exporturilor, care au reprezentat peste 80% din totalul vânzărilor. Cu un aport de 5,3% în totalul exporturilor de bunuri ale României, Dacia rămâne unul dintre cei mai mari exportatori naţionali.
În 2024, uzina Dacia a produs şi vândut 309.205 vehicule, în scădere cu 4% faţă de anul precedent. Modelul Duster a înregistrat o creştere de 2,1%, în timp ce Logan şi Jogger au avut scăderi semnificative, ca urmare a transferului parţial de producţie în uzinele Grupului Renault din Maroc. Noul model Bigster, aflat în faza de pre-lansare, a înregistrat primele livrări comerciale 312 unităţi.
Creşterea valorică a cifrei de afaceri a fost determinată de majorarea livrărilor de componente CKD către alte uzine din reţeaua Renault şi de avansul preţului mediu pe vehicul, asociat noilor dotări tehnologice.
Profitul operaţional a urcat cu 3,7% la 775 milioane lei, în timp ce rezultatul financiar net s-a situat la 64 milioane lei. Compania şi-a menţinut o marjă brută de 2,79%, în uşoară scădere faţă de 2023, într-un context de creştere a costurilor cu materiile prime, salariile şi fiscalitatea.
Cifra de afaceri a fost realizată în proporţie de 88,1% din vânzarea de vehicule şi componente, restul fiind asigurat din piese de schimb şi activităţi conexe.