Auto

Brent Valmar, vicepreşedinte APIA: Piaţa auto va continua trendul negativ, cu profitabilitate zero

Brent Valmar, vicepreşedinte APIA: Piaţa auto va...

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax

27.06.2012, 11:12 1026

"Scăderea vânzărilor a condus la o prăbuşire a cifrei de afaceri în perioada 2008-2010, cu 50% în 2010 faţă de 2008. Estimarea este că pentru 2011 reducerea va fi de 60%, iar cifrele din 2012 vor confirma continuarea acestei prăbuşiri. Cifra de afaceri va continua trendul negativ în acest an", a declarat, miercuri, Brent Valmar, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), la conferinţa Mediafax Talks about Auto Industry.

El a arătat, de asemenea, că din cauza crizei a avut loc şi o scădere a numărului de distribuitori autorizaţi ale diferitelor mărci auto, însă cifrele oficiale nu arată dimensiunea reală a dificultăţilor de pe piaţa auto.

"Sunt multe firme în insolvenţă, aceste se confruntă cu o serie de probleme, cum ar fi lipsa de cash, întărzieri la plată a unor partneri, probleme întâpinate la rambursarea creditelor către bănci. În plus la nivelul industriei a avut loc o scădere a profitabilităţii, nu mai putem vorbi demult de profitabilitate în vânzarea de maşini noi, iar în restul industriei nivelul de profitabilitate este uşor peste 0. Din analizele făcute de noi, în primele luni media de profitabilitate la nivelul industriei este negativă", a adăugat Valmar.

Scăderea pieţei are la bază, potrivit APIA, printre altele lansarea târzie a programului de înnoire a parcului auto, zvonurile legate de acest program, dar şi puterea de cumpărare redusă şi importul ridicat de maşini second-hand din ultimii ani.

"Trebuie să ne concentrăm cu toate eforturile spre sprijinirea producţiei locale. Industria locală are resurse să acopere necesarul de pe piaţă, la costuri rezonabile. În ceea ce priveşte programul de înoire a parcului auto, cred că o valoare rezonabilă la care ne gândim şi în contextul economic actual ar de 100.000 de maşini casate pe an, pentru a creşte gradul de întinerire a parcului auto. De asemenea sunt necesare măsuri fiscale care sa prmoveze deţinerea de maşini mai puţin poluante şi corectarea şi corelarea cadrului legal de autorizări de ateliere de reparaţii", sunt în opinia reprezentantului APIA principalele măsuri care ar trebui luate pentru sprijinirea pieţei auto pentru a se evita continuarea scăderii.

Valmar estimează pentru acest an că piaţa auto nu va depăşi 92.000 de autovehicule.

Piaţa auto s-a redus în primele cinci luni cu 12,1%, la 34.467 unităţi, vânzările de autoturisme având un ritm de scădere apropiat (11,9%), la 28.979 unităţi. Livrările de vehicule comerciale au scăzut cu 13,2%, la 5.158 unităţi, iar cele de autobuze cu 8,3%, la 330 unităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO