Care este legătura dintre Trump, războiul comercial şi subdezvoltarea economiei locale. România şi Polonia exportă componente pentru maşini într-o Europă dependentă de producţia auto

17 iul 2018 Autor: Cristina Rosca

Vezi galeria foto Laurian Lungu, economist:

Un război comercial între SUA şi Europa trebuie privit din două perspective: pe de o parte economia va fi afectată direct din cauza dependenţei de producţia de componente auto şi de economia UE. Pe de altă parte, România rămâne o ţară cu mână de lucru ieftină, astfel că în cazul unui război prelungit, anumiţi producători ar putea să decidă să-şi mute operaţiunile din Slovacia în România, spre exemplu.

♦ România are exporturi anuale de puţin peste 70 mld. dolari, de peste două ori mai mici decât Cehia şi de 20 de ori mai mici decât Germania, liderul european detaşat în ceea ce priveşte valoarea exporturilor ♦ România şi Polonia sunt singurele ţări din Europa unde principalul bun de export sunt părţile componente pentru industria auto ♦ Majoritatea ţărilor din regiune şi din Occident trimit pe alte pieţe maşini, produse finite, cu o valoare adăugată mai mare.

Când vine vorba despre principalele produse de export ale ţărilor europene, există câteva categorii mari – maşini şi părţi componente, petrol (rafinat sau brut) şi medicamente, arată datele visualcapitalist.com. Europa Centrală şi marile puteri europene - în frunte cu Germania şi Spania – au ca principal bun de export autovehiculele. Acestea au reuşit în ultimele decenii să susţină economiile acestor ţări şi ale multora din regiune. De altfel, exporturile de maşini ale Germaniei au susţinut indirect şi economia României în contextul în care mulţi dintre producătorii de părţi componente trimit bunurile realizate către cea mai puternică economie europeană, unde sunt asamblate maşinile BMW, Audi sau Volkswagen.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.07.2018

 
Cuvinte cheie:
polonia
, romania
, export
, masini
, componente
, europa
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide