Auto

Cât câştigă un şofer la Parlament

Cât câştigă un şofer la Parlament

Autor: ProMotor

29.07.2016, 11:18 3836

Ca să-l ducă pe un deputat de la Parlament la hotel sau unde doreşte alesul, şoferul angajat la Camera Deputaţilor nu câştigă mai mult de 1.650 de lei. Adică sub sub salariul mediu net pe economie. Dacă este angajat cu contract individual de muncă, şoferul este puţin mai fericit: ajunge la un salariu cuprins între aproximativ 1.300 de lei şi 1.600 de lei. Dacă este angajat în baza unei convenţii civile însă, venitul lui se limitează la 775 de lei, adică sub salariul minim pe economie.

În total, deputaţii au la dispoziţie 246 de şoferi, în timp ce senatorii se bazează pe 144. Ce-i drept, de şoferii angajaţi în cadrul direcţiilor Parlamentului beneficiază doar cei care fac parte din conducerea comisiilor sau a grupurilor parlamentare. Restul aleşilor îşi pot angaja astfel de şoferi prin birourile parlamentare. în această categorie nu intră însă şi şoferii preşedinţilor celor două Camere. Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu au şoferi repartizaţi de Serviciul de Protecţie şi Pază, iar salariile lor reprezintă secret de stat.

137 de şoferi sunt angajaţi, în total, în cadrul serviciilor Camerei Deputaţilor, dintre care 119 sunt cu contract individual de muncă şi câştigă între 1.295 de lei şi 1.625 de lei, iar 18 sunt angajaţi în baza unei convenţii civile, având un salariu net de 775 de lei.

Potrivit răspunsului dat de Camera Deputaţilor, la solicitarea gândul, în cadrul birourilor parlamentare mai sunt angajaţi încă 109 şoferi – 35 cu contract de muncă, 74 cu convenţie civilă.

Practic, potrivit aceloraşi informaţii, doar 104 de deputaţi şi-au angajat şoferi. Astfel, şoferii colaboratori lucrează maximum 168 ore/lună, adică aproximativ 8 ore/zi.

Citiţi continuarea pe www.promotor.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO