Auto

Cât costă să-ţi repari maşina pe propriul RCA

Cât costă să-ţi repari maşina pe propriul RCA

Autor: Anelis Baciu

04.01.2019, 11:54 2259

Aproximativ 235.000 de români au cumpărat clauza de decontare directă pe RCA în intervalul ianuarie-septembrie al anului trecut, plătind în medie 77 de lei pe an pentru acest serviciu, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Decontarea directă este permisă din iulie 2017, fiind prevăzută în noua lege RCA. Achiziţia unei poliţe cu decontare directă le permite şoferilor păgubiţi să solicite plata despăgubirii propriului asigurător RCA şi nu asigurătorului şoferului care a provocat dauna. Asigurătorul care a plătit dauna îşi recuperează apoi prejudiciul de la asigurătorul RCA al şoferului vinovat.

În baza acestor clauze companiile de asigurări au plătit despăgubiri de circa 8,2 mil. lei pentru circa 1.500 de dosare de daune, ceea ce înseamnă că dauna medie s-a situat la circa 5.481 de lei. Pe lângă daunele deja plătite, asigurătorii au mai pus deoparte 4,4 milioane de lei în contul unui număr de 756 de dosare de daună avizate.

În prezent nu mai sunt probleme cu recuperarea regreselor, despăgubirile ce trebuie recuperate de asigurătorii care au emis clauza de decontare directă pe RCA sau poliţa Casco de la asigurătorii şoferilor vinovaţi. În trecut, recuperarea acestor regrese era dificilă şi avea un impact puternic negativ asupra fluxului de numerar şi lichidităţii companiilor. Tocmai din cauza experienţei din trecut cu recuperarea regreselor asigurătorii erau reticenţi în acceptarea propunerii legislativului de a introduce decontarea directă. În final, decontarea directă a rămas opţională pentru clienţi, însă asigurătorii sunt obligaţi să o oferteze.

La finalul lunii septembrie 2018, erau în vigoare 4,4 milioane de poliţe RCA, iar circa 5% dintre acestea aveau inclusă clauza de decontare directă. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO