• Leu / EUR4.8793
  • Leu / GBP5.7839
  • Leu / USD4.8008
Auto

Cât costă un permis auto în România. Circuitul şpăgii pe "traseu". Agenţii închideau ochii la greşeli şi îi sfătuiau pe cei admişi să mai ia ore

Cât costă un permis auto în România. Circuitul şpăgii pe "traseu". Agenţii închideau ochii la greşeli şi îi sfătuiau pe cei admişi să mai ia ore

Autor: ProMotor

16.12.2015, 13:00 16905

UPDATE: Ancheta procurorilor Parchetului Tribunalului Bucureşti vizează obţinerea frauduloasă a unor permise de conducere în perioada 2014 - 2015, din decembrie fiind urmărite penal în acest dosar 87 de persoane, printre care sunt şi agenţi de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, instructori auto şi persoane care ar fi dat mită ca să treacă proba traseului.

Surse judiciare au declarat că persoanele care voiau să se asigure că trec de proba traseului pentru obţinerea permisului de conducere luau legătura cu unii instructori auto, cărora le dădau câte 300 de euro. Din suma de 300 de euro, instructorii auto opreau pentru ei 100 de euro, iar restul ajungeau la agenţii de la Direcţia Permise de Conducere, în ziua în care era proba traseului.

Examinatorii de la Direcţia Permise Bucureşti care luau mită pentru a trece candidaţi la examenul auto ignorau greşelile pe care aceştia le făceau la proba traseului şi îi declarau admişi, dar îi sfătuiau să mai ia ore de conducere, spun surse judiciare.

Surse judiciare au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că probele anchetatorilor relevă cazuri în care candidaţii la examenul pentru obţinerea permisului de conducere aveau incidente în trafic şi erau totuşi declaraţi admişi la examen.

Printre aceste incidente se numără faptul că loveau bordurile la curbe sau când dădeau cu spatele sau intrau cu maşinile în gropi.

Potrivit surselor citate, în mod normal admiterea nu ar fi fost posibilă când un candidat comitea astfel de erori.

În aceste cazuri, examinatorii îi sfătuiau pe candidaţii pe care îi declarau admişi să mai ia lecţii pentru a stăpâni volanul, ei putând să reprezinte un pericol în trafic, dar şi pentru siguranţa personală.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au reţinut 20 de persoane în dosarul "mită pentru permise auto" şi cer arestarea preventivă a 16 dintre acestea, dintre care şapte sunt agenţi de la Direcţia Permise de Conducere, potrivit unor surse judiciare.

Cele 20 de persoane au fost reţinute după audierile care au avut loc la Parchetul Tribunalului Bucureşti, în dosarul în care se fac cercetări pentru luare sau dare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă.

Procurorii au trimis Tribunalului Bucureşti, miercuri dimineaţă, propunerea de arestare preventivă doar pentru 16 dintre cei 20 de reţinuţi, în cazul celorlalţi patru anchetatorii dispunând măsura controlului judiciar.

Dintre cele 16 persoane pentru care procurorii cer arestarea preventivă, şapte sunt agenţi de poliţie de la Direcţia Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, au precizat sursele citate.

Potrivit aceloraşi surse, un poliţist ar fi recunoscut acuzaţiile chiar după ce a fost reţinut. De asemenea, mai mulţi instructori, dar şi persoane care ar fi dat mită pentru a obţine permisul de conducere şi-ar fi recunoscut faptele în faţa anchetatorilor.

Procurorii Parchetul Tribunalului Bucureşti cerceteză 87 de persoane, printre care şi agenţi de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, instructori auto şi persoane care ar fi dat mită ca să treacă proba traseului, în dosarul privind obţinerea frauduloasă a unor permise de conducere în Capitală, în perioada 2014 - 2015.

Potrivit anchetatorilor, în discuţiile dintre ei, instructorii auto şi poliţiştii care primeau bani de la persoanele care voiau să se asigure că trec de proba traseului pentru obţinerea permisului de conducere foloseau un limbaj codificat pentru "pentru asigurarea confidenţialităţii comunicaţiilor şi al scopului real al activităţilor întreprinse".

Astfel, candidaţii, elevii sau cursanţii erau denumiţi de agenţi şi de instructorii auto "pachet", "bucată", "roabă", "blugi", "cartofi", "roată"; iar sumele de bani erau "coco" sau "iepuroi" (euro).

"Pentru a stabili o întâlnire în vederea solicitării unei intervenţii pe lângă un poliţistul examinator (foloseau-n.r.): "ne vedem la cafea", "bem şi noi o cafea", "îţi iau un bilet", "îţi rezerv un loc". Pentru a stabili o întâlnire în vedere remiterii unei sume de bani (foloseau- n.r.): "să-ţi las un dosar", "să-ţi aduc o cafea", "să-ţi las un contract", "ţi-am luat medicamente", "să-ţi aduc un bon", "să-ţi aduc o fişă", "ai un loc rezervat la spălătorie", "să vin să-ţi repar/văd maşina", se arată într-un comunicat al Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Conform procurorilor, când doreau să transmită că elevul a fost declarat admis la proba traseului pentru a obţine permisul de conducere, instructorii şi poliţiştii spuneau "a fost ok", "a fost lumină", "a fost soare", "s-a rezolvat problema" sau "ai ieşit cu plus".

"Faptul că atât instructorii cât şi lucrătorii de poliţie cunosc foarte bine acest limbaj codificat, precum şi faptul că întâlnirile dintre ei se pot realiza chiar şi fără a discuta în prealabil sunt de natură să conducă la concluzia unui adevărat mod de operare format, consolidat şi specializat în timp prin comiterea a numeroase astfel de fapte de corupţie", susţin reprezentanţii Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Din probele administrate până în prezent rezultă că instructorii auto erau cei care se oferau să îi ajute pe cursanţi să promoveze proba practică a examenului de conducător auto, în schimbul unei sume de bani, mai spun anchetatorii.

"Instructorul auto primeşte suma de bani (în general între 250 şi 350 de euro) de la elev sau de la o persoană apropiată acestuia, fie înainte de momentul examenului, fie imediat după aceea. Pentru anumite categorii de candidaţi (persoanele care au fost condamnate, persoanele care solicită redobândirea unui nou permis de conducere, persoanele ale căror dosare de şcolarizare se apropie de data de expirare a valabilităţii), instructorii auto solicită o sumă de bani mai mare, deoarece, la rândul lor, poliţiştii examinatori pretind mai mulţi bani", au precizat procurorii.

Potrivit Parchetului Capitalei, înainte de momentul examenului, instructorul auto discută cu poliţistul examinator, (fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor care "are acces" la agenţii de poliţie şi este desemnat de aceştia ca şi "colector" sau "casier"), pentru a-i face acestuia cunoscută identitatea elevului pentru care s-ar fi realizat traficul de influenţă.

"După susţinerea şi promovarea examenului de către candidaţii pentru care s-a traficat influenţa, instructorul auto înmânează lucrătorului de poliţie sumele de bani ce fac obiectul infracţiunilor de corupţie fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor auto desemnat de poliţistul examinator ca şi "colector" sau "casier", al cărui rol este de a colecta sumele de bani date cu titlu de mită, de a ţine o evidenţă exactă cu privire la sumele datorate de fiecare instructor al cărui elev a fost promovat şi a transmite ulterior o parte din sumele de bani primite de la candidaţi", mai susţin anchetatorii.

Aceştia precizează şi că, instructorii auto se întâlneau cu poliţiştii examinatori pentru a le da sumele de bani de la candidaţi chiar la locuinţele agenţilor sau în locuri şi în momente prestabilite. De asemenea, procurorii susţin că tranzacţiile între poliţişti şi instructori aveau loc uneori prin intermediari.

"Din sumele primite de la fiecare elev care a cumpărat influenţa instructorilor se remit ulterior poliţiştilor examinatori desemnaţi ca examinatori pentru proba practică sume cuprinse între 150- 200 de euro, restul sumei reprezentând folosul instructorilor şi al celorlalţi intermediari care au acţionat pe parcurs", precizează reprezentanţii Parchetului Capitalei.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au făcut, marţi, 17 percheziţii în acest dosar.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8793
Diferență: -0,1146
Ieri: 4.8849
Azi: 4.8008
Diferență: -0,0208
Ieri: 4.8018
Azi: 5.7839
Diferență: -0,4818
Ieri: 5.8119
Azi: 5.0325
Diferență: -0,3525
Ieri: 5.0503