Auto

Ce se întâmplă cu cea mai aşteptată autostradă din România. Reacţia ministrului Fondurilor Europene

Ce se întâmplă cu cea mai aşteptată autostradă din...

Autor: Ionel Dancu

03.11.2018, 00:05 27913

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat, marţi, la Parlament, că autorizaţia de mediu pentru construcţia autostrăzii Sibiu-Piteşti este estimată pentru luna decembrie, în timp transmiterea documentaţiei către autorităţile europene este programată în trimestrul patru al anului 2019.

„Din 5,8 miliarde euro alocare pe infrastructura de transport, indiferent că vorbim de rutier, naval, aerian, feroviar, 4 miliarde sunt subcontractate, deci asta înseamnă că nu mai e nevoie nici de studii de fezabilitate, nici de proiect tehnic, nici de licitaţii. Din 4 miliarde euro, până în momentul de faţă, am transmis solicitare şi s-a întors de la Comisia Europeană un miliard de euro pentru infrastructură. Nevoile României sunt enorme”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă la Parlament, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

Ministrul a prezentat şi situaţia la „cald” de la Ministerul Transporturilor cu privire la autostrada Sibiu-Piteşti.

„Situaţia de la Sibiu-Piteşti, luată ieri, caldă, de la ministerul Transporturilor. Autoritatea de management pe care o gestionez si care gestionează infrastructura mare, de transport, de mediu, apă şi canalizare, are în subordine în cadrul Ministerului Transporturilor, organismul intermediar. Monitorizăm ce se întamplă în teren (...) Sibiu-Piteşti are valoare eligibilă de peste 2,4 mld euro. Acum CNAIR se află în procedura de obţinere a acordului de mediu, estimat pentru luna decembrie 2018, iar obiectivul asumat la nivelul Ministerului Transporturilor este de transmitere a cererii către dna comisar Corina Creţu în trimestrul patru al anului 2019. Contractele de execuţie pentru loturile 1 şi 5 urmează sa fie atribuite dupa finalizarea procedurii de mediu. De asemenea, după finalizarea procedurii de mediu, va fi lansată şi procedura de licitaţie pentru lotul 4, urmând ca documentaţia pentru loturile 2 şi 3 să fie revizuite”, a arătat Plumb.

Afirmaţiile ministrului au venit în contextul în care la aceeaşi conferinţă de presă, comisarul european Corina Creţu a declarat că o „doare” lentoarea cu care se iau deciziile în România şi s-a referit la autostrada Sibiu-Piteşti.

„Şi în România s-au modernizat foarte multe drumuri, problema este cu aceste verigi lipsă privind reţelele de transport, Sibiu-Piteşti, aici pe mine mă doare şi vreau să spun că nu cred că este vina unui Guvern, dar cred că trebuie să se ia decizii mult mai rapide şi să se adopte aceste decizii, deci Sibiu-Piteşti se află încă în faza studiului de fezabilitate, nu există autorizaţia de mediu şi asteptăm proiecte (...) Se politizează foarte mult, eu cred că România putea face mai mult înca dinainte de 2007, Polonia a avut la Bruxelles 1.000 de oameni care s-au pregătit să facă proiecte între anii 2002-2004, ceea ce România nu a făcut”, a indicat comisarul european.

Corina Creţu a vorbit despre acest subiect şi luni, anunţând că România a pierdut deja fonduri europene în valoare de aproape 2 miliarde de euro pe care le putea folosi în infrastructura de transport.

„Din cei 19,5 miliarde de euro alocaţi pe fondurile pe care le gestionez, Politica de Coeziune şi de Fondul de Dezvoltare Regională, s-au pierdut între 1,8 şi 2 miliarde de euro într-un domeniu sensibil pentru România, cel al infrastructurii de transport", a declarat, luni, la Bucureşti, la conferinţa EuroIMPACT, Corina Creţu, cu privire la fondurile europene absorbite de ţara noastră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24