Auto

Ce spune premierul Ludovic Orban despre Autostrada Unirii: Ordinul de execuţie a lucrărilor ar putea fi emis în aproximativ doi ani

Ce spune premierul Ludovic Orban despre Autostrada Unirii: Ordinul de execuţie a lucrărilor ar putea fi emis în aproximativ doi ani

Autor: Ilinca Nazarie, Mediafax

24.01.2020, 17:20 324

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, la Iaşi, că ordinul de execuţie a lucrărilor pentru Autostrada Unirii, Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni, ar putea fi emis în doi ani. Şeful Guvernului a anunţat că proiectul va fi preluat de Ministerul Transporturilor de la Comisia de Strategie şi Prognoză.

Prezent la Iaşi, la manifestările dedicate Unirii Principatelor, Ludovic Orban a declarat că marţi Guvernul va adopta o Ordonanţă de Urgenţă prin care proiectul Autostrăzii Unirii va reveni în competenţa Ministerului Transporturilor.

„Noi am moştenit acest proiect de autostradă, era introdus alături de alte 22 de proiecte să fie realizat de aşa-zisa Comisie de Strategie şi Prognoză, care nu are nicio competenţă, nicio calitate. Am elaborat un proiect de ordonanţă, pentru că sunt proceduri lansate, şi toate aceste chestiuni trebuie foarte bine pregătite din punct de vedere juridic, astfel încât să nu avem litigii ulterioare. Marţi este prevăzut să adoptăm ordonanţa de urgenţă care va readuce în competenţa ministerelor de linie toate proiectele care erau la Comisia de Strategie şi Prognoză. În ceea ce priveşte autostrada Unirii, proiectul va reveni în competenţa Ministerului Transporturilor, prin CNAIR, evident prin ordonanţa de urgenţă vom încheia science-fiction-ul cu parteneriatul public-privat pe care l-au lansat pe piaţă vechile guvernări şi vom lua o decizie rapidă cu privire la finanţare”, a declarat premierul.

Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va negocia pentru finanţarea autostrăzii din fonduri europene.

„Ca să intre pe finanţare trebuie să se întâmple mai multe lucruri. Primul lucru e să se adopte bugetul UE, să se semneze acordul de parteneriat între România şi CE privind împărţirea banilor din bugetul UE pe axe, măsuri şi abia după aceea se poate şti dacă este sau nu finanţabilă. Din punctul nostru de vedere, noi vom negocia, reprezintă clar una dintre priorităţi”, a spus Orban.

Şeful Executivului a precizat că lucrările efective de construcţie a autostrăzii ar putea începe peste doi ani.

„Pe Târgu Mureş-Ditrău există contract pentru realizarea Studiului de fezabilitate, ne-am propus ca până la sfârşitul anului să finalizăm studiul de fezabilitate şi să facem toate demersurile pentru a putea obţine acordul de mediu, astfel încât să pregătim licitaţia pentru proiectare şi execuţie. De asemenea, imediat ce va fi preluat de Ministerul Transporturilor, acesta va pregăti documentaţiile pentru a lansa licitaţia pentru selectarea firmei care să realizeze studii de fezabiliate pentru restul tronsonului, până la Ungheni, probabil şi aici o să dăm un termen mai scurt decât termenele care se dau de obieci pentru SF. Probabil, ordinul de execuţie prin care să înceapă contrucţia autostrăzii, termenul realist pe care pot să îl dau este aproximativ doi ani de zile, pentru că repet trebuie terminat Studiul de fezabilitate, obţinut acordul de mediu, adoptată documentaţia tehnică de către Guvern, realizată licitaţia pentru proiectare şi execuţie, de regulă proiectarea, în funcţie de complexitatea tronsonului, durează cam un an, un an şi jumătate, şi abia apoi se poate da ordinul pentru începerea execuţiei efective”, a mai spus Ludovic Orban.

AFACERI DE LA ZERO