Auto

Cea mai dorită culoare de românii care vor să-şi schimbe maşina

Cea mai dorită culoare de românii care vor să-şi...

Autor: Ana Maria Petcana

13.02.2014, 14:43 1568

Culorile cel mai des întâlnite la maşinile din România sunt: bleumarin/albastru (22%), argintiu (18%), roşu/vişiniu/grena (15%), bej/gri (13%), negru (12%) şi alb (11%). De cealaltă parte, culorile mai puţin întâlnite sunt verde (6%), galben (2%) şi maro/cafeniu (1%).

"Diferenţa dintre culorile maşinilor deţinute şi culorile pe care românii şi le doresc este oarecum normală dacă ţinem cont de aspecte precum moda, varietate şi mai ales tipul achiziţiei. Românii cumpără preponderent maşini second hand, situaţie în care culoarea nu mai joacă un rol la fel de important ca atunci când se achiziţionează o maşină nouă. În astfel de cazuri, cumpărătorul se uită mai întâi la preţ, consum, costuri de întreţinere şi, dacă mai are de ales, la culoare", a arătat Alexandru Govoreanu, director de dezvoltare al www.vezicatface.ro.

Prin comparaţie cu femeile, bărbaţii ar alege într-o mai mare măsură un autoturism de culoare argintie (22% bărbaţii vs. 17% femeile), bleumarin/albastră (16% bărbaţii vs. 11% femeile) sau bej/gri (10% bărbaţii vs. 6% femeile). Femeile sunt însă mai atrase de culorile roşu/vişiniu/grena (25% femeile vs. 14% bărbaţii) şi verde (6% femeile vs. 2% bărbaţii).

Pe măsură ce veniturile cresc, românii preferă mai puţin culori precum argintiu sau bleumarin/albastru şi aleg în schimb culoarea neagră sau bej/gri.

"Persoanele cu venituri mari au o înclinatie crescută pentru achiziţia de maşini noi, ceea ce le permite să-şi aleagă cu mai multă uşurinţă culoarea. În acelaşi timp, negrul se regăseşte într-o proporţie semnificativ mai mare în gama de culori a maşinilor premium. Aceasta explică de ce persoanele cu venituri ridicate deţin într-o măsura mai mare maşini negre", potrivit studiului Daedalus.

Pe categorii de vârstă, tinerii până în 35 de ani preferă maşinile negre (31%), în timp ce persoanele cu vârsta de peste 35 de ani preferă autoturismele de culoare argintie (25%).

Pe măsură ce vârsta creşte, şoferii se calibrează şi se adaptează la opţiunile pe care le au la dispoziţie, alegând culori mai practice, menţionează raportul.

În ceea ce priveşte culoarea, prin comparaţie cu locuitorii din restul ţării, bucureştenii îşi doresc într-o mai mare măsură maşini de culoare bleumarin/albastru şi mai puţin autoturisme argintii sau albe.

Studiul a fost realizat prin interviuri online pe un eşantion reprezentativ de 2.686 proprietari de autoturisme din mediul urban cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 ani. Datele au fost culese în luna ianuarie 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO