Auto

Cel puţin 25 de modele auto „se califică“ pentru Prima Maşină, dar dealerii nu aşteaptă minuni de la un program care începe fără norme metodologice

Cel puţin 25 de modele auto „se califică“ pentru...

Autor: Bogdan Alecu

31.10.2014, 00:06 1767
Programul Prima Maşină, prin care statul va garanta jumătate din creditul bancar contractat pentru achiziţia unui autoturism nou ar trebui să demareze oficial mâine, 1 noiembrie, însă cu toate că a fost aprobat la jumătatea lunii octombrie de guvern prin ordonanţă de urgenţă, actul normativ indică doar că preţul maxim al maşinii este de 50.000 lei plus TVA, dar dealerii auto şi băncile încă aşteaptă normele metodologice pentru a porni vânzările.
 
„Aşteptăm normele metodologice pentru acest program. Cu siguranţă nu va vinde nimeni o maşină prin Prima Maşină la 1 noiembrie. În piaţă deja avem dobânzi de 8-10% pentru credite auto. Una de 6% şi o perioadă de creditare de şapte ani, faţă de cinci în prezent, va reduce rata lunară cu circa 120-150 de lei. Această valoare nu va schimba piaţa auto deoarece cine se putea încadra până acum se va încadra în continuare, iar cine nu s-a încadrat, tot nu se va putea încadra“, este de părere Bogdan Florea, brand manager Volkswagen Autoturisme în cadrul Porsche România.
 
Avansul minim solicitat de bănci beneficiarului va fi între 5% şi 10% din valoarea creditului, iar costul total al finanţărilor garantate de stat nu va depăşi ROBOR la 3 luni plus o marjă de 3%, şi că durata maximă a perioadei de creditate va fi de şapte ani.Garanţia statului va acoperi cel mult jumătate din valoarea creditului acordat în cadrul programului. Programul este destinat în principal tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care vor avea prioritate, dar şi altor categorii de vârstă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO