Auto

Cele mai mari investiţii străine din istoria Cehiei şi Poloniei fac din aceste ţări producători de cipuri. În Ungaria, cea mai mare investiţie e în sectorul auto

Cele mai mari investiţii străine din istoria Cehiei şi...

Autor: Catalina Apostoiu

21.06.2024, 00:06 200

Producăorul american de semiconductori Onsemi intenţionea­ză să investească până la 2 miliarde de dolari în unitatea sa de producţie din Cehia în decursul mai multor ani, a anunţat guvernul ceh, potrivit Czech Radio. Aceasta este cea mai mare investiţie străină individuală din istoria modernă a ţării.

Producţia de semiconductori pe care compania americană o realizea­ză în Roznov pod Radhostem este aşteptată să înregistreze o creştere de sute de puncte procentuale, dând im­puls producţiei cu valoare adăugată, creând mii de noi locuri de muncă şi contribuind cu peste 6 miliarde de coroane (240 milioane de euro) anual la PIB-ul ţării.

Conform AP, compania cu se­diul în Scottsdale, Arizona, produce în prezent 10 milioane de semicon­ductori pe zi în Roznov. Numărul locurilor de muncă nou create în Roznov va creşte la 3.000 de la 1.700 în prezent.

Onsemi a declarat că mişcarea va „solidifica lanţul de aprovizionare cu semiconductori avansaţi pentru baza sa de clienţi europeni şi globali“. „Uni­tatea va produce semiconduc­torii inteligenţi ai companiei care sunt esenţiali pentru creşterea efi­cienţei energetice a aplicaţiilor din maşinile electrice, energia regene­rabilă şi centrele de date AI“.

Industria auto este o parte vitală a economiei Cehiei. Constructorul auto german VW, care deţine Skoda Auto, cea mai mare companie de export a ţării, este partener strategic al Onsemi.

Guvernul ceh va purta negocieri cu compania americană privitoare la stimulente în lunile următoare.

Şi în Polonia, cea mai mare in­ves­tiţie străină din istoria ţării a venit tot în sectorul semiconductorilor. În vara anu­lui trecut, gigantul tech american Intel a anunţat că va investi 4,6 miliar­de de dolari (18,7 miliarde de zloţi) pen­tru a crea o nouă unitate de asam­blare şi testare de semiconductori.

Numărul locurilor de muncă create se ridică la 2.000, iar unitatea este aşteptată să devină operaţională din 2027.

Firma a arătat că a ales Polonia „datorită infrastructurii sale, bazei solide de talente şi mediului de business excelent“, scrie Notes from Poland.

În Ungaria, sectorul auto este cel care a atras cea mai mare investiţie străină din istoria ţării.

Gigantul chinez CATL a anunţat în vara anului 2022 că va investi 7,34 miliarde de euro pentru a construe o fabrică de baterii de 100 GWh în Debreţin. În urma investiţiei vor fi create peste 9.000 de noi locuri de muncă, iar rolul Hungariei ca producător major de baterii la nivel mondial va fi întărit, potrivit hipa.hu.

Deşi fabrica din Debreţin ar urma să-şi înceapă producţia în 2025, aceasta a început deja din luna februarie a acestui an să recruteze muncitori în oraş şi municipalităţile învecinate, notează Hungary Today.