Auto

Ceva de citit înainte să pleci la mare: Taxa de pod Feteşti - tot ce trebuie să ştii despre plata taxei de pod

Ceva de citit înainte să pleci la mare: Taxa de pod...

Autor: Alexandru Nanu

30.04.2022, 09:31 2163

CNAIR informează că, având în vedere că urmează ziua de 1 Mai şi sunt aşteptate creşteri semnificative ale traficului pe relaţia Bucureşti – Constanţa şi retur, şoferii sunt sfătuiţi ca pentru utilizarea podului peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă să plătească tariful de trecere (peajul) înainte de plecarea în călătorie şi, în special, să evite plata cash pentru a nu se crea ambuteiaje în zona staţiilor de taxare.

CNAIR reaminteşte conducătorilor auto că peajul poate fi achitat astfel:

  • pe portalul CNAIR www.erovinieta.ro şi prin intermediul aplicaţiei eTarife (destinată telefoanelor mobile);
  • la distribuitorii autorizaţi (lista completă se poate verifica pe site-ul CNAIR la adresa www.cnadnr.ro);
  • prin SMS, la numarul 7577.

În cazul în care se optează pentru plata tarifului printr-unul din canalele menţionate anterior, trecerea prin staţia de taxare se va realiza pe benzile marcate cu semnul  .

În cazul în care s-a omis plata anticipată iar trecerea s-a efectuat pe benzile marcate cu semnul  , tariful poate fi achitat ulterior trecerii printr-unul din canalele puse la dispoziţie, până la ora 24.00 a zilei următoare trecerii.

În prezent, participanţii la trafic, pot achiziţiona peajul (tariful de trecere pentru utilizarea podurilor între Feteşti şi Cernavodă) prin intermediul SMS dacă deţin abonament sau cartela preplatită de la operatorii de telefonie mobilă ORANGE ROMANIA, VODAFONE ROMANIA, TELEKOM MOBILE si RCS&RDS. 

Paşii pe care utilizatorii trebuie să-i urmeze sunt următorii:

1 - se trimite la 7577 textul care conţine numărul de înmatriculare şi categoria tarifară corespunzătoare tipului de vehicul (1,2,3 sau 4);

2 - se va primi un mesaj prin care se cere să confirme achiziţia (mesajul va conţine informaţii detaliate despre achiziţie, inclusiv costul total);

3 - pentru confirmarea achiziţiei, se trimite la numărul 7577 un mesaj cu textul DA, ulterior primirii mesajului de la pasul 2 - în maxim 3 ore;

 4 - se va primi un mesaj de confirmare a achiziţiei ce va conţine seria peajului, categoria acestuia, numărul de înmatriculare pentru care a fost emis şi data la care perioada de valabilitate expiră.

Pentru mai multe detalii privind plata peajului prin SMS recomandăm utilizatorilor să acceseze linkul: http://www.cnadnr.ro/ro/peaj/peaj-prin-sms.

Menţionăm că pe ruta Bucureşti – Constanţa există şi următoarele variante de traseu:

  • DN2 (Bucureşti - Urziceni) – DN2A (Slobozia – Ţăndărei – Hârşova – Mihail Kogălniceanu - Constanţa)
  • A2 (Bucureşti – Fundulea – Lehliu - Dragalina) – DN 21 (Drajna Nouă - Slobozia) – DN2A (Hârşova - Constanţa)

Taxa de pod Feteşti se va putea plăti şi în benzinăriile MOL şi Socar, lista punctelor în care se poate plăti peajul ajungând astfel la 925, informează CNADNR.

Astfel, taxa de pod Feteşti poate fi achitată la staţiile OMV Petrom, MOL, MOL Retail, Rompetrol şi Socar, prin SMS la 7577 din reţelele Orange, Vodafone, Telekom şi RCS-RDS, sau cu bani cash la staţiile de taxare de la Feteşti.

Dacă se plăteşte la distribuitorii autorizaţi de mai sus sau prin SMS, taxa se poate achita înainte de utilizarea podurilor sau până la ora 24:00 a zilei următoare trecerii. Taxa achitată la distribuitori sau prin SMS şi neutilizată îşi pierde valabilitatea în 12 luni.

Un peaj pod Feteşti achitat după expirarea termenului prevăzut de legislaţia în vigoare (după ora 24:00 a zilei următoare trecerii) nu poate fi luat în considerare pentru trecerea în cauză.

CNADNR roagă utilizatorii ca, la achiziţionarea unor peaje, să verifice datele pe care le transmit prin SMS sau care sunt înscrise pe documentul emis de către distribuitorii autorizaţi ai CNADNR, înainte de a certifica prin semnătură corectitudinea acestora, corecţia ulterioară a unui număr de înmatriculare înscris eronat realizându-se doar în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO