Auto

Coaliţia pentru Economia Digitală:Uber, Clever şi Bolt trebuie să se acrediteze până pe 1 noiembrie; deocamdată nu se poate vorbi de o extindere a termenului limită

Coaliţia pentru Economia Digitală:Uber, Clever şi Bolt...

Autor: Roxana Rosu

26.09.2019, 14:04 2783

Companiile de ride sharing şi e-hailing din România, respectiv Uber, Clever şi Bolt, care doresc să continue să ofere servicii de transport alternativ trebuie să obţină autorizaţiile necesare, conform OUG 49/2019, până la data de 1 noiembrie 2019, arată Asociaţia Coaliţia pentru Economia Digitală.

Asociaţia subliniază că orice discuţie despre modificările aduse de către Senat la OUG 49/2019 sunt premature, având în vedere că acestea trebuie aprobate şi de către Camera Deputaţilor. Prin urmare nu se poate vorbi de o extindere a termenului limita de autorizare.

„1 noiembrie este data la care expiră perioada de tranziţie în care operatorii de transport şi şoferii colaboratori se pot autoriza pentru transportul alternativ. Până la această dată toţi operatorii şi şoferii parteneri care doresc să furnizeze servicii de transport alternativ trebuie să se autorizeze conform prevederilor OUG 49/2019. Indiferent de amendamentele care se vor aduce acestei Ordonanţe de Urgenţă acestea nu produc efect legal dacă nu sunt promulgate ca lege. Este foarte important de menţionat acest aspect deoarece ne dorim o informare corectă a celor interesaţi de efectele acestei Ordonanţe de Urgenţă”, a declarat Cătălin Codreanu, Preşedintele Coaliţiei pentru Economia Digitală.

Pentru a îndeplini cerinţele legale la această dată, operatorii trebuie să se autorizeze la Autoritatea Rutieră Română pentru a furniza servicii de transport alternativ. Apoi trebuie să obţină copii conforme pentru fiecare autoturism care va fi folosit pentru aceste servicii.

În acelaşi timp, intermediarii acestor servicii vor obţine avizul tehnic de la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Săptămâna trecută, transportatorii autorizaţi din România (COTAR) s-au declarat nemulţumiţi de prelungirea perioadei de autorizare pentru firmele de ridesharing. „Şoferilor de la firmele Uber, Bolt, Yango sau Clever Go li s-a acordat un prim termen pentru obţinerea autorizaţiei de transport alternativ, până până la 1 noiembrie 2019, dar deja s-a prelungit perioada, până la 1 februarie 2020 – timp în care toţi sunt liberi să circule fără autorizaţie”, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO