Auto

Comisia Europeană dă undă verde României pentru finanţarea companiilor care vor să amenajeze staţii de încărcare a maşinilor electrice

Comisia Europeană dă undă verde României pentru finanţarea companiilor care vor să amenajeze staţii de încărcare a maşinilor electrice

Autor: Cristina Bellu

10.02.2020, 14:25 721

Comisia Europeană anunţă că măsura planificată de România pentru a susţine crearea unei reţele de staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice respectă normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat şi va contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi a altor emisii poluante, fără a distorsiona în mod nejustificat concurenţa pe piaţa unică.

Schema comunicată de România are un buget de 53 de milioane euro şi acoperă perioada 2020-2025, având drept scop stimularea investiţiilor în staţii de reîncărcare a vehiculelor hibride şi a vehiculelor electrice cu baterie. Aceasta va acoperi zonele urbane, suburbane şi rurale şi îşi propune să dezvolte o reţea de staţii de reîncărcare pe întreg teritoriul ţării.

„România va contribui la combaterea schimbărilor climatice, în conformitate cu obiectivele stabilite de Pactul ecologic european. Această schemă va reduce emisiile nocive generate de autovehicule şi va îmbunătăţi sănătatea cetăţenilor, fără a distorsiona în mod nejustificat concurenţa”, explică Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv.

Comisia consideră că măsura va favoriza creşterea considerabilă a ponderii vehiculelor cu emisii scăzute, aducând o contribuţie majoră la reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi de poluanţi, în conformitate cu obiectivele UE în materie de climă şi mediu, precum şi cu ţintele stabilite de Pactul ecologic european, care urmăresc ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.

Pentru atingerea neutralităţii climatice, este necesară o reducere cu 90 % a emisiilor generate de transporturi până în 2050.

Schema este deschisă tuturor operatorilor economici care îndeplinesc anumite criterii, de exemplu în ceea ce priveşte echiparea cu prize. Beneficiarii vor fi selectaţi printr-o procedură deschisă şi transparentă de ofertare, iar sprijinul va fi acordat sub formă de granturi.

“Comisia a constatat că ajutorul va fi acordat prin intermediul unei proceduri concurenţiale de ofertare şi că se vor institui garanţiile necesare pentru ca ajutorul să fie limitat la minimul necesar şi a concluzionat că schema aduce o contribuţie la obiectivele în materie de mediu şi climă ale UE care depăşeşte orice posibilă denaturare a concurenţei şi a schimburilor comerciale cauzată de ajutor”, transmit reprezentanţii Comisiei Europene. 

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO