• Leu / EUR4.9491
  • Leu / GBP5.6256
  • Leu / USD4.5463
Auto

Confederaţia Operatorilor Autorizaţi îi cere demisia de onoare ministrului Transporturilor, Lucian Şova. „Actualul ministru nu a făcut decât să mintă transportatorii rutieri de persoane, de la preluarea mandatului”

Confederaţia Operatorilor Autorizaţi îi cere demisia de onoare ministrului Transporturilor, Lucian Şova. „Actualul ministru nu a făcut decât să mintă transportatorii rutieri de persoane, de la preluarea mandatului”

Autor: Bianca Ciocotisan

25.10.2018, 11:13 115

Confederaţia Operatorilor Autorizaţi (COTAR) cere demisia de onoare a ministrului Transporturilor, Lucian Şova deoarece, spun aceştia, nu şi-a îndeplinit atribuţiile de la preluarea mandatului până în prezent, anunţând că nu va participa la întâlnirea care ar fi trebuit să aibă loc joi la minister.

Confederaţia Operatorilor Autorizaţi din România (COTAR), a fost chemată joi la ora 10:00 la ministerul Transporturilor pentru a discuta cu ministrul de resort pe marginea modificărilor Ordinului de Ministru 980/2011, aceştia anunţând că refuză „categoric” dialogul.

„Nu înţelegem de ce ne cheamă abia acum actualul ministru Lucian Şova, al cărui minut de muncă este foarte scump. S-a gândit să cheme reprezentanţii COTAR la discuţii tot pe marginea modificărilor pe care domnia sa le doreşte a fi aduse în continuare la OMT 980/2011. Din păcate, ne vedem nevoiţi să-i prezentăm domnului Şova un refuz categoric pentru acest dialog tardiv. Actualul ministru nu a făcut decât să mintă transportatorii rutieri de persoane, de la preluarea mandatului. A venit cu aceste modificări - probabil ale unor grupuri de interese -, punându-ne în imposibilitatea de a ne pregăti pentru atribuirea din martie 2019. Toate modificările solicitate acum sunt tardive. Rămânem consecvenţi şi îi cerem în continuare retragerea acestui proiect de Ordin de ministru, odată cu demisia”.

Confederaţia spune că ministrul Lucian Şova s-a remarcat prin patru lucruri, de la preluarea mandatului: „lipsa totală de comunicare cu transportatorii rutieri autorizaţi; continuarea susţinerii pirateriei, prin menţinerea modificărilor legislative pe care le-a introdus în 2015; măsurile luate împotriva transportatorilor şi promovarea activităţii neautorizate şi nelicenţiate de transport rutier”, spune COTAR.

„Haosul creat de actualul ministru pe piaţa de transport persoane a-nceput încă din 2015, când a introdus sintagmele „în mod repetat” şi în „în mod permanent” în legea 38/2003, astfel încât cei care fac transport neautorizat să nu mai poată fi sancţionaţi, dacă sunt prinşi în trafic. Acum, ministrul a scos din din joben un ordin prin care se modifică regulile de atribuire a licenţelor de transport rutier de persoane, fără să existe un studiu la nivelul întregii ţări, privind nevoile de deplasare ale oamenilor, document care ar trebuie să stea la baza unui program de transport pentru deschiderea pieţei de transport din România”, menţionează sursa citată.

De altfel, transportatorii autorizaţi de persoane spun că liberalizarea şi reglementarea pieţei de transport de persoane trebuie să fie făcută prin lege, nu printr-un ordin. „În funcţie de negocierile din perioada următoare, membrii COTAR vor decide dacă in perioda urmatoare vor relua protestele în stradă. După cel mai mare scandal din ultimii ani în transportul rutier de persoane, ordinul 980/2011, varianta îmbunătăţită, documentul ce stabileşte soarta unei pieţe de peste 400 milioane euro/an, a rămas pe biroul ministrului Transporturilor, Lucian Şova”, reiese din comunicatul Confederaţiei.

„Transportul public de persoane a ajuns la ruleta rusească a ministrului Transporturilor, Lucian Şova. Ministrul îşi asumă acest ordin, dar nicio Direcţie de specialitate din Ministerului Transporturilor nu s-a angajat să întocmească acest document. Negocierile au rămas fără niciun răspuns, în acest sens, am transmis o adresă către premierul Viorica Dăncilă,aşteptăm hotărarea domniei sale. În urma acestui ordin se va distruge o piaţă de sute de milioane euro, în favoarea unor companii din afara României”, spune COTAR.

De altfe, COTAR se întreabă ce se va întâmpla cu ordinul 980/2011, „asumat doar de ministrul Lucian Şova, fără o strategie în domeniu, astfel încât operatorii de transport să îşi pregatească din timp investiţiile în flotele auto?”.

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România au protestat la sfârşitul lunii septembrie pentru mai multe zile la rând în faţa Ministerului Transporturilor, nemulţumiţi că se ia în discuţie schimbarea reglementările privind transportul de pasageri.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9491
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9485
Azi: 4.5463
Diferență: -0,18
Ieri: 4.5545
Azi: 5.6256
Diferență: 0,0302
Ieri: 5.6239
Azi: 4.9573
Diferență: -0,3077
Ieri: 4.9726