♦ România ajunge la 8 mil. mp spaţii logistice până la final de 2025 ♦ 400 km de autostradă anual va putea livra România după 2026 ♦ 47.000 de firme de transport au 177.000 de camioane în România ♦ De 40.000 de şoferi de camion are nevoie România l Modernizarea căii ferate între Curtici şi Constanţa a început în 2001 şi acum nici jumătate nu este gata ♦ Interesul pentru maşini electrice este tot mai mare, pe măsură ce companiile vor să reducă amprenta de carbon.
România pariază pe dezvoltarea masivă de infrastructură rutieră şi de centre logistice, pentru a recupera din decalajul faţă de celelalte pieţe din Europa Centrală.
„Infrastructura este importantă dacă o putem folosi corespunzător. Să ne amintim de cozile de la graniţa cu Ungaria. Intrarea în Schengen ne-a redus pierderile cu 2,5 miliarde euro anual. Cred că intrarea în Schengen va duce la investiţii străine directe, ştim că sunt mari companii de automotive care nu au venit aici din cauză că nu eram în Schengen. Dar e nevoie să ne mişcăm şi noi mai repede, să dăm autorizaţiile, avizele mai repede.
În 2023, am avut pierderi de 2,4 miliarde euro din cauza întârzierilor la graniţă, în 2024 am avut 2,5 miliarde euro, iar cea mai mare parte venea din timpul de aşteptare. Când un camion stă 1-2-3 zile să treacă graniţa, se adună nişte costuri. Schengen e o gură de oxigen când lucrurile se cam plafonaseră. Avem 48.000 operatori anul trecut, 47.000 operatori acum. Flotele sunt cam la fel, circa 177.000 camioane. Contribuţia la exportul de servicii este dată cel mai mult de relaţia cu UE, unde lucrează dedicat 67.000 camioane“, a spus Radu Dinescu, secretar general al Uniunii Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), în cadrul conferinţei ZF Logistică, Transporturi & Automotive 2025, organizată de ZF alături de ELI Parks, ING Bank, Grampet Group şi Simon, Iuga & Partners.
Special pentru a accelera dezvoltarea de infrastructură rutieră, Ministerul Transporturilor a demarat operaţiunile Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere (CNIR) în 2024, pentru a prelua noile proiecte de autostrăzi.
“Peste doi ani România va putea livra peste 400 de kilometri de autostradă anual. CNIR se ocupă exclusiv de autostrăzi şi drumuri expres. Noi avem 250 mil lei buget pentru contractele deja preluate. Următoarele proiecte preluate de la CNAIR vor fi luate cu tot cu buget. Din 2028 avem 10 miliarde lei prevăzute la buget”, a explicat Gabriel Budescu, director general, Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR).
Adrian Sandu, Secretar General, Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), explică faptul că producţia de maşini încă va fi afectată de o scădere în primul trimestru, în condiţiile în care în primele două luni atât Dacia cât şi Ford Otosan au livrat volume mai mici decât în perioada similară din 2024. Pe de altă parte, Dacia a lansat în producţie noul Bigster, cel mai mare şi scump model de până acum, iar la Craiova a început producţia versiunilor electrice ale Puma, Transit şi Tourneo Courier.
„Pe primul trimestru în industria auto, din punct de vedere al producţiei de vehicule încă suntem în scădere. Avem premisele că până la jumătatea anului revenim la un echilibru şi până la sfârşitul anului s-ar putea chiar să fim pe plus în ceea ce priveşte producţia de vehicule.În ceea ce priveşte producţia de componente, vedem oarecum o revenire a pieţei pt vehicule noi în vestul Europei şi bazându-ne şi pe numărul de comenzi care au fost înregistrate în vestul Europei şi la fel avem o premisă bună”, a subliniat Adrian Sandu.