Auto

Contractul pentru execuţia secţiunii 5 Curtea de Argeş – Piteşti a Autostrăzii Sibiu-Piteşti, semnat. Lucian Bode, ministrul Transporturilor: „După ani de amânări, tergiversări şi blocaje, anul 2020 va fi anul autostrăzii Sibiu-Piteşti”

Contractul pentru execuţia secţiunii 5 Curtea de Argeş...

Autor: Laura Buciu, Mediafax

11.05.2020, 16:09 644

Premierul Ludovic Orban şi ministrul Transporturilor Lucian Bode participă, luni, la semnarea contractului de execuţie a secţiunii 5 Curtea de Argeş – Piteşti, a Autostrăzii Sibiu – Piteşti.

Împreună cu premierul Ludovic Orban şi ministrul Transporturilor Lucian Bode, la întâlnirea din judeţul Argeş, unde se semnează contractul de execuţie al secţiunii 5 Curtea de Argeş – Piteşti, parte a Autostrăzii Sibiu – Piteşti, este şi conducerea CNAIR şi reprezentanţii companiei care va executa lucrarea.

„Ţinta Guvernului Ludovic Orban este să finalizeze cât mai repede obiectivele aflate în execuţie. (...) Avem în lucru 164 de km de autostradă (...). După ani de amânări, tergiversări şi blocaje, anul 2020 va fi anul autostrăzii Sibiu-Piteşti. Până la sfârşitul lunii mai vom stabili câştigătorul licitaţiei pentru proiectare şi execuţie pentru lotul 4 Ungheni-Curtea de Argeş, de 9,9 km două miliarde de lei, şi estimăm semnarea în luna iunie 2020 pentru secţiunea 3 Cornetu - Tigveni, cei 37,4 km, cu o valoare de circa 4,7 miliarde de lei. Secţiunea 2 Boiţa Cornetu, de 31, 3 km, aproximativ 4 miliarde - aici stadiul actual este în curs de cercetări co tehnice suplimentare urmând ca luând în considerare rezultatul acestor studii să se finalizeze documentaţia tehnică şi să fi demarată procedura de atribuire a contractului de proiectare şi execuţie”, a spus ministrul Transporturilor Lucian Bode.

Potrivit acestuia, bugetul în anul 2020 din fonduri europene nerambursabile la Ministerul Transporturilor este de 6,4 miliarde lei, astfel că, spune Bode, „dacă am finaliza toţi cei 164 de km de autostradă şi drumuri expres, ne-ar ajunge banii şi ne-ar mai şi rămâne din ce avem alocat în acest an”.

Bode a mai spus că a Ministerul a răspuns observaţiilor solicitate de către Comisia Europeană, în privjnţa situţaiei gândacului pentru care se blocase finanţarea pentru autostradă.

„În ceea ce priveşte impactul asupra mediului, aşteptăm răspunsul Comisiei Europene şi eu am convingerea că vom primi în perioada următoare aprobarea cererii de finanţare pentru secţiunile 1, 4 şi 5. În paralel, Guvernul României este în discuţii avansate cu un partener financiar european pentru acordarea unui împrumut punte pentru finanţarea integrală a secţiunilor 1, 4 şi 5”, a mai spus Lucian Bode.

La rândul spu, premierul Ludovic Orban a spus că a ţinut să fie prezent la semnarea contractului pentru lotul 5 al Autostrăzii Sibiu - Piteşti, deoarece consideră că este unul dintre proiectele sale „de suflet”, din vremea când era ministru al Transporturilor.

„Am ţinut să fiu astăzi (luni - n.r.) prezent la semnarea contractului pe lotul cinci al autostrăzii Sibiu - Piteşti, pe care îl consider ca un proiect de suflet al meu. Am fost o perioadă de timp un an şi câteva luni ministrul Transporturilor, la începutul lunii mai 2007 şi am fost prezent la lucrările pe centura Piteştiului”, a spus Ludovic Orban.

Segmentul de autostradă dintre Curtea de Argeş şi Piteşti măsoară circa 30 de kilometri, iar valoarea contractului este de 1,7 miliarde de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO