Auto

Cum bate matematica noua autostradă Bucureşti-Ploieşti şi cum DN1 tot este cel mai rapid drum

Autor: Bogdan Alecu

19.07.2012, 13:57 36527

Autostrada A3 Bucureşti-Ploieşti este fără îndoială una dintre cele mai aşteptate tronsoane de autostradă, mai ales în condiţiile în care lucrările au demarat la începutul anului 2008, însă până în momentul în care aceasta va porni din Bucureşti, din strada Petricani, utilitatea acesteia este pusă în discuţie.

Calculând în funcţie de distanţa parcursă, mergând pe aceeaşi rută între Centura Capitalei şi cea de Vest a Ploieştiului, un drum pe noua autostradă este mai lung cu peste 20 km faţă de DN1.

Mergând pe DN1 între Otopeni/Centura Capitalei şi Bărcăneşti/Centura de Vest a Ploieştiului se parcurge o distanţă de 42,3 km potrivit calculelor Google Maps. Luând în calcul aceeaşi rută pe A3, distanţa creşte la 65,6 km, din care 10,4 km reprezintă drumul pe Centura Capitalei între Otopeni şi intrarea pe autostradă, iar 55,2 km reprezintă tronsonul de autostradă.

Aşadar, pentru confortul de a merge pe autostradă trebuie să se parcurgă în plus o distanţă de peste 23 de kilometri şi trebuie să se stea şi la coada de la intrarea de pe DN1 pe Centură unde aproape întotdeauna este aglomeraţie.

Ce înseamnă această distanţă suplimentară ca timp?

Practic avantajul este anulat. Cei 55 km pe autostradă se parcurg în aproape o jumătate de oră în condiţiile în care viteza maximă legală este limitată la 100 km/h din cauza lucrărilor nefinalizate. Pe DN1 viteza maximă legală în afara localităţilor este de 100 km/h, iar în cele zece localităţi dintre Bucureşti şi Ploieşti situate pe DN1 este de 70 km/h, ceea ce înseamnă că drumul poate fi parcurs în aproximativ 40 de minute, în funcţie de trafic?

Care sunt alternativele în afară de Otopeni pentru a ajunge pe A3? - cei ce pleacă din Bucureşti mai pot ieşi prin Pipera, dar unde sunt nevoiţi să efectueze un viraj la stânga la intrarea pe Centură, sau prin Şos. Colentina şi Şos. Andronache, rute recomandate deoarece nu presupun niciun viraj la stânga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO