Auto

Cum ne pregătim automobilul pentru sezonul rece? Contează numai anvelopele?

Cum ne pregătim automobilul pentru sezonul rece? Contează numai anvelopele?

Foto: Octav Ganea

Autor: Bogdan Alecu

23.10.2011, 14:17 1691

Iarna aproape a venit, iar efectele acesteia se pot vedea deja la munte unde temperaturile scad chiar şi sub zero grade, iar poleiul şi zăpada şi-au făcut deja apariţia. Din acest motiv, pentru a nu fi luaţi prin surprindere (mai ales dacă aveţi de făcut drumuri lungi prin ţară) automobilul trebuie pregătit pentru sezonul rece.

Mai jos vă prezentăm câţiva paşi care ar trebui urmaţi înainte de 1 noiembrie.

1. Echiparea automobilului cu anvelope de iarnă. Aici trebuie să se ţină cont nu numai de echiparea propriu-zisă. Anvelopele de iarnă trebuie să fie în stare bună, să aibă presiunea corectă şi să fie echilibrate. Sunt acceptate şi anvelopele all-season dar numai dacă au marcajul "M plus S".

2. Lichid de parbriz şi ştergătoare. Odată cu scăderea temperaturilor lichidul de parbriz de vară trebuie înlocuit cu cel de iarnă. Cu toate că în hipermarketuri există şi lichid de iarnă foarte ieftin care rezistă teoretic până la -20 de grade Celsius, nu este întotdeauna recomandat deoarece preţul este reflectat şi în calitate. odată îngheţat pe conducte şi un duze, instalaţia va fi foarte greu de pus din nou în funcţiune. Mai mult, îngheţarea poate duce la spargerea conductelor şi implicit la cheltuieli mai mari. Având în vedere că şi ştergătoarele de parbriz sunt realizate tot din cauciuc, dacă acestea sunt uzate sau vechi, este recomandabilă înlocuirea acestora, cu unele omologate de constructor. Cele ieftine sunt realizate din cauciuc de proastă calitate şi nu vor curăţa parbrizul cum trebuie.

3. Bateria. Nu trebuie schimbată atunci când vine iarna, dar necesită o atenţie suplimentară. Frigul şi în special temperaturile sub zero grade Celsius fac ca bateria să se descarce mult mai repede. Din acest motiv tot mai mulţi constructori auto au realizat huse speciale pentru baterie pentru a le izola pe cât posibil. În cazul în care bateria nu mai funcţionează la capacitate maximă şi are o vechime de câţiva ani, este recomandabilă înlocuirea acesteia. De asemenea, dacă nu vom utiliza maşina o perioadă mai lungă de timp iarna, se recomandă demontarea bateriei şi amplasarea acesteia într-un mediu cu temperatură constantă de peste 10-20 de grade Celsius. În plus, în automobil este bine să avem cabluri speciale în cazul în care se descarcă bateria şi maşina să fie pornită utilizând bateria unui alt automobil.

4. În portbagaj. Iarna, mai ales în România este bine să avem întotdeauna - o perie pentru curăţat maşina de zăpadă, o lopată (mai mică sau mai mare), o rezervă de lichid de parbriz (mai ales la drumurile lungi acesta se consumă rapid), cabluri pentru baterie şi chiar o pătură sau un săculeţ cu nisip.

5. Zăpada, gheaţa şi materialele antiderapante. Sunt "inamicii" caroseriei unui automobil. Curăţaţi maşina de fiecare dată când ninge şi spălaţi-o de fiecare dată când este nevoie. Materialele antiderapante împrăştiate sunt corozive şi pot duce la formarea de rugină în timp.

6. Carburantul. Niciodată nu ştii cât vei sta în trafic. Din acest motiv este bine să plecaţi la drum cu cel puţin trei sferturi de rezervor. Cu mai puţin de un sfert vă asumaţi riscuri inutile. Nimic nu este mai periculos decât să rămâneţi fără benzină sau motorină, noaptea, iarna, pe un drum înzăpezit. În plus, este recomandat să utilizaţi carburant de calitate de la staţii omologate, preferabil care fac parte din lanţuri naţionale sau internaţionale. Dacă benzina poate fi "diluată" cu apă, care ulterior să formeze dopuri de gheaţă, dacă se utilizează motorină de slabă calitate motorul diesel poate să nu mai pornească.

7. Planifică drumurile. Administraţia Drumurilor are un site specializat pe care comunică starea drumurilor la nivel naţional şi care este actualizat foarte des. Înainte să plecaţi la un drum, verificaţi dacă nu există restricţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO