Auto

Cum vrea Volvo să elimine accidentele mortale: Producătorul suedez de autovehicule reduce viteza tuturor automobilelor la 180 km/h

Cum vrea Volvo să elimine accidentele mortale:...

Autor: Iulian Tenchiu

04.03.2019, 18:59 1999

Producătorul suedez de autovehicule Volvo a anunţat că intenţionează să limiteze viteza maximă a tuturor automobilelor sale la 180 km/h, începând cu 2020, măsură care urmăreşte eliminarea accidentelor mortale în care pot fi implicaţi atât soferii cât şi pasagerii, scrie Reuters.

Directorul executiv al companiei, Hakan Samuelsson, a iniţiat programul „Viziunea 2020” care presupune reducerea şi chiar eliminarea accidentelor fatale până în anul 2020. Modelul XC90 al suedezilor face deja progrese în această direcţie, atingând o viteză maximă de 212 km/h. Noile limitatoare sunt construite să reducă viteza pâna la maxim 180 km/h, reducând în acest mod şi posibilitatea decesului în cazul unui accident.

„Ne-am dat seama că pentru a rezolva problema trebuie să ne îndreptăm atenţia către factorii umani” a spus directorul executiv.

Volvo nu a realizat încă statistici, dar a declarat că rata deceselor în rândul pasagerilor se află cu mult sub media industriei, înainte ca obiectivul să fie anunţat în 2007.

Pe lângă limitatoarele de viteză, Volvo plănuieşte să introducă camere care să monitorizeze starea şoferilor, pentru a îi impiedica să conducă dacă sunt distraşi sau dacă se află sub influenţa alcoolului.

Compania suedeză încearcă să acţioneze şi pentru reducerea vitezei în zonele pietonale mai sensibile, cum ar fi şcolile. Pentru acest demers Volvo vrea să aducă la masa negocierilor atât autorităţile dar şi producătorii de maşini, pentru a putea discuta despre modul în care tehnologia poate fi folosită pentru imbunătăţirea condiţiilor de siguranţă, mai scrie Reuters.

Chiar dacă clienţii, aleg brandul pentru siguranţa pe care o oferă, Samuelsson recunoaşte că limitarea vitezei ar putea reprezenta o problemă pentru unele pieţe, cum ar fi Germania, unde şoferii depăşesc viteza de 200 km/h pe autostrăzile fără restricţii.

„Cred că clienţii Volvo din Germania vor aprecia că ne implicăm şi mai mult în ceea ce priveşte siguranţa” , a mai spus directorul companiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO