Auto

Dacia accesează fonduri europene de 15 mil. euro pentru a proiecta motoare „verzi”

Dacia accesează fonduri europene de 15 mil. euro pentru...

Autor: Bogdan Alecu

24.02.2014, 12:14 336

Nicolas Maure, director general al Automobile Dacia, şi Sorin Buşe, VP Renault Engineering head of Renault Technologie Roumanie (RTR), au semnat contractele de finanţare pentru proiectele din cadrul Polului de Competitivitate „Auto Muntenia”, în prezenţa Primului Ministru al României, Victor Ponta, a ministrului interimar al Economiei, Constantin Niţă, ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ministrului Delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, directorului Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, Liviu Muşat, a preşedintelui ACAROM, Constantin Stroe şi a autorităţilor locale din judeţele Argeş şi Dâmboviţa. Polul de competitivitate urmează să acceseze fonduri europene nerambursabile în valoare de 15 milioane de euro, în cadrul unor investiţii totale de 35 de milioane de euro.  

„În următorii doi ani, la Centrul Tehnic Titu, parte a RTR, vor fi construite două clădiri noi, care vor deservi un centru de realizare a prototipurilor vehicule, respectiv, bancuri de probe pentru testarea motoarelor, care vor fi utilizate în mod special pentru cele cu norme de emisii Euro 6. Tot RTR va coordona şi un proiect de cercetare şi dezvoltare de soluţii tehnice inovatoare pentru viitoarele vehicule.”, a adăugat Sorin Buşe, VP Renault Engineering head of Renault Technologie Roumanie.

Oficial, toate maşinile nou-lansate pe piaţa UE trebuie să respecte normele de poluare Euro 6, iar de la 1 ianuarie 2015 toate maşinile noi înmatriculate în UE trebuie să respecte normele de poluare Euro 6. Pentru camioane normele de poluare Euro 6 au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2014.

În România Dacia produce motorul TCe de 0,9 litri şi 90 CP, atât pentru maşinile produse la Mioveni, cât şi pentru modeleTwingo şi Clio ale Renault.

Prin participarea la Polul de Competitivitate „Auto Muntenia”, alături de ceilalţi membri (autorităţi, furnizori, IMM-uri, universităţi, instituţii de cercetare), Renault România îşi propune, împreună cu aceştia, să susţină o strategie de dezvoltare a industriei auto prin creşterea competitivităţii acesteia.

„Concretizarea Polului „Auto Muntenia” este o veste bună pentru industria auto din regiune, pentru că este o măsură de stimulare a competitivităţii, vitală pentru strategia oricărei companii. Aceste investiţii fac parte din strategia grupului de a contribui la competitivitatea activităţilor pe care Renault le are în România. La Dacia vom investi pentru a creşte capacitatea Uzinelor de a răspunde noilor exigenţe ale pieţei auto. La RTR vom continua să investim pentru a dezvolta vehicule inovatoare şi competitive. în plus, proiectele care se vor realiza în cadrul Polului vizează şi un program de formare managerială pentru companiile membre”, a declarat Nicolas Maure, director general Automobile Dacia şi Renault România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO