Auto

Dacia Manifesto – conceptul care anunţă viitorul

Dacia Manifesto – conceptul care anunţă viitorul

Autor: Bogdan Alecu

16.09.2022, 10:00 2774

Dacia continuă seria conceptelor şi vine cu Manifesto, un off-roader de 3,6 metri lungime, proiectat pentru expediţii şi care deşi nu va fi construit în versiune de serie, anunţă noua viziune a mărcii. Manifesto este al cincilea concept Dacia, iar din serie este primul care nu anunţă un model de serie ci o idee. În trecut Dacia a mai prezentat concepte de Logan MCV, Pick-up, Duster, Bigster sau Spring dar care toate s-au materializat sau se vor materializa în maşini de serie.

Manifesto a fost desenat pentru a redefini esenţialul - în acest caz, este un automobil de teren care nu are nici uşi, parbriz sau lunetă, în locul hayon-ului, partea din spate a vehiculului este ocupată de o suprafaţă plată, adaptată ca spaţiu de lucru numeroaselor activităţi care se pot desfăşura în aer liber. 

“Nouă, celor de la Dacia, ne plac lucrurile concrete. Atunci când dezvoltăm şi explorăm noi idei, simţim nevoia de a merge dincolo de simulările 3D pentru a vedea cum arată lucrurile în realitate. Astfel, înainte de a fi un obiect de design, conceptul MANIFESTO materializează viziunea noastră şi reuneşte numeroase inovaţii, a căror integrare este uneori dusă la extrem, dar care sunt accesibile pentru client. Unele dintre acestea se vor regăsi pe viitoarele modele Dacia”, explică David Durand, Director de Design Dacia

Spre exemplu, Manifesto dispune de soluţia “Bring your Own Device” şi permite integrarea unui smartphone în planşa de bord, oferindu-le astfel ocupanţilor o soluţie de conectare simplă, performantă şi economică - soluţie deja regăsită pe modelele Logan şi Sandero. O altă inovaţie care se va regăsi pe viitoarele modele Dacia. Este vorba de YouClip, un sistem care permite fixarea unor accesorii.

Manifesto dispune de o transmisie integrală, de o gardă la sol generoasă, susţinută de anvelope de mari dimensiuni, precum şi de o caroserie adaptată pentru incursiunile pe traseele cele mai dificile. Interiorul poate fi spălat fără cea mai mică problemă cu un simplu furtun cu apă. Husele amovibile ale scaunelor se pot transforma în saci de dormit în numai câteva secunde.

Plafonul permite transportul unor obiecte de forme şi dimensiuni din cele mai diverse, datorită sistemului de fixare modulabil şi amovibil care oferă numeroase configuraţii pentru ancorarea încărcăturii.

Dacia oferă deja o soluţie de fixare ingenioasă pe vehiculele sale de serie, barele de pavilion modulabile fiind disponibile pe modelele Sandero Stepway şi Jogger, cărora li se va adăuga în curând şi Duster.

MANIFESTO dispune de o baterie dedicată extractibilă care furnizează electricitate prin intermediul unei prize casnice, asigurând astfel, în caz de nevoie, energia necesară pentru diferitele activităţi în aer liber.

Principalele elemente din plastic ale caroseriei au un conţinut important de material reciclat. Denumit Starkle, acesta este obţinut din transformarea polipropilenei şi are un aspect asemănător celui al marmurei cu picăţele.

Interiorul se remarcă prin utilizarea unor elemente naturale, precum lemnul de plută, folosit la planşa de bord. La fel ca în cazul modelelor de serie recente, Manifesto nu dispune de ornamente cromate.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO