Auto

De ce merge prost? Ministrul Transporturilor: Metrorex nu a cheltuit în 2016 banii pentru investiţii, iar execuţia bugetară actuală este slabă

De ce merge prost? Ministrul Transporturilor: Metrorex nu a cheltuit în 2016 banii pentru investiţii, iar execuţia bugetară actuală este slabă

Autor: Anca Olteanu

07.11.2017, 15:33 269

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a declarat, marţi, în cadrul Comisiei pentru transporturi şi infrastructură, că Metrorex nu a cheltuit, în 2016, banii pentru investiţii şi reparaţii din bugetul companiei, sume alocate pentru întreţinerea curentă a trenurilor de metrou şi a staţiilor.

„Conducerea metroului nu a cheltuit, anul trecut, banii pe care i-a avut pentru investiţii şi reparaţii. Vorbim de bani pentru întreţinerea curentă, periodică, care trebuie făcută şi conducerea metroului nu a dat bani pentru reparaţii. Execuţia bugetară pe acest an este la fel de slabă. De asemenea, la sfârşitul anului, nu vor fi cheltuiţi eficient toţi banii pentru reparaţii”, a declarat ministrul Transporturilor.

Stroe a anunţat că incidentul care a avut loc vineri la metrou, în urma căruia şi-a depus demisia Marin Aldea, fostul director general al Metrorex, a fost cauzat de nerespectarea procedurilor de către personalul metroului.

„Ceea ce s-a întâmplat zilele trecute la Metrorex putea să aibă consecinţe deosebit de grave. Concluzia anchetei a fost că incidentul a fost generat de nerespectarea procedurii de către personalul metroului. De aceea, măsura pe care am luat-o a fost dură pentru a da un semnal. Nu au fost destituiţi directorul general şi directorul de exploatare pentru a face loc clientelei politice a nu ştiu cărui partid”, a spus Stroe.

Ministrul a adăugat că postul de director general va fi ocupat doar de către o persoană cu experienţă în domeniul feroviar.

„Azi dimineaţă am purtat o discuţie cu sindicatele de la Metrorex. În contractul colectiv de muncă de la Metrorex, inclusiv directorul general nu poate să fie decât o persoană care a lucrat minim 12 ani în sistemul feroviar, din care şase, minim, la Metrorex. Deci, personalul care îi va înlocui va fi din cadrul Metrorex”, a adăugat Stroe.

În prezent, Ion Constantinescu a fost numit directorul general interimar al Metrorex pe o perioadă de patru luni, de către Consiliul de Administraţie.

 
AFACERI DE LA ZERO