♦ Dealerul Ferrari din Bucureşti a fost preluat de un grup canadian, marca Nissan ajunge de la 1 iunie printr-o tranzacţie către un nou importator, iar în ultimii ani Automobile Bavaria, AutoKlass sau Auto Cobălcescu au realizat tranzacţii prin care au cumpărat dealeri auto la nivel naţional pentru a extinde businessul.
România, cu o creştere a vânzărilor de maşini de aproape şase procente în 2024 dar cu volume modeste de circa 150.000 de unităţi anual, a atras noi investiţii şi tranzacţii pe piaţa auto locală, cu toate că rămâne departe de volumele din 2007 şi 2008. Dacă în trecut dealerii care înregistrau scăderi ale vânzărilor „trăgeau obloanele“, acum marile grupuri care vor să îşi întărească poziţia pe piaţă au început realizarea de noi achiziţii.
„Nu putem răspunde punctual la tranzacţii, dar astfel de tranzacţii se numesc oportunităţi. Dacă există oportunitatea de a cumpăra un dealer, de a extinde o activitate, atunci o va face. Acum cel mai în vogă brand auto din lume nu este prezent în România, dar va veni. Şi mai sunt şi altele care vor veni. Ca piaţă, dacă ne uităm la volume, nu putem vorbi de o piaţă atractivă. Dar nu trebuie să uităm un lucru – un dealer are 30, 40, 50 de oameni bine pregătiţi. Aceste cifre reprezintă o forţă de muncă deja calificată, şi să găseşti aşa ceva în piaţă te costă, iar o astfel de achiziţie poate reprezenta şi o astfel de oportunitate“, a explicat Dan Vardie, preşedintele APIA.