Auto

De la Ford şi până la Volskwagen, cei mai mari jucători din industria auto se aliază pentru a împărţi costurile şi riscurile dezvoltării de vehicule autonome

De la Ford şi până la Volskwagen, cei mai mari...

Autor: Alex Ciutacu

22.10.2018, 16:00 727

Schimbările care intervin în industria auto îi determină pe cei mai mari jucători din piaţă să încheie alianţe la care nu s-ar fi gândit niciodată, potrivit CNBC.

Săptămâna aceasta, Ford a anunţat că vrea să extindă un parteneriat cu Mahindra Group, unul dintre cei mai mari producători auto din India, pentru a explora noi moduri de a dezvolta tehnologii interconectate şi chiar vehicule noi.

Noul acord vine în contextul în care freamătul din industria auto cu privire la costurile şi riscurile pe care le aduce următoarea generaţie automotive atinge cote alarmante.

Zvonurile din piaţă citate de publicaţia americană indică o posibilă alianţă între Ford şi Volkswagen.

Între timp, General Motors, unul dintre cei mai mari producători auto din lume, a anunţat un parteneriat cu rivalii de la Honda, plănuind să investească împreună peste 2,75 miliarde de dolari în următorii 10 ani pentru dezvoltarea comună a vehiculelor autonome.

Costurile pentru dezvoltarea autovehiculelor autonome sunt cu atât mai ridicate cu cât industria auto trece de la diesel înspre electric, iar majoritatea producătorilor preferă să nu îşi asume aceste costuri şi aceste riscuri pe cont propriu.

Companiile încheie alianţe noi, joint venture-uri şi acorduri care să le permită să dezvolte şi să construiască tehnologii noi, care vor ajunge pe piaţă abia câţiva ani.

„Când te gândeşti la cât de mult costă să dezvolţi aceste tehnologii viitoare – este un cost imens”, spune Michelle Krebs, analist executiv în cadrul Autotrader. „Şi există foarte multă nesiguranţă cu privire la succesul pe care îl vor avea acete tehnologii, sau când vor ajunge să îşi acopere investiţia. Aşa că ei împart costurile şi împart riscurile”.

Volkswagen a anunţat anul trecut că plănuieşte să investească circa 40 de miliarde de dolari în dezvoltarea maşinilor electrice şi a celor autonome, până în 2022. Se aşteaptă să investească sume chiar mai mari până în 2025, când îşi propune să aibă produse electrice de top pe toate brandurile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO