Auto

Decizia CNADNR privind sistemul de taxare la podul de la Cernavodă

Decizia CNADNR privind sistemul de taxare la podul de la...

Autor: Ioan Dornescu

25.06.2014, 15:10 1585

"Pe perioada verii 2014 va funcţiona actualul sistem de încasare a tarifului de trecere a podului peste Dunăre la Feteşti - Cernavodă. În parteneriat cu Poliţia Autostrăzi, CNADNR SA monitorizează în permanenţă traficul pe A2 şi în mod special, în zona Agenţiei de Încasare Feteşti. În funcţie de vârfurile de trafic, se utilizeză benzile reversibile din Agenţia de Încasare, după cum urmează: vineri şi sâmbătă - 5 benzi pe sensul Bucureşti - Constanţa, cu 2 benzi pe sensul Constanţa - Bucureşti, iar duminică - 5 benzi pe sensul Constanţa - Bucureşti, cu 2 benzi Bucureşti - Constanţa", a comunicat CNADNR, la solicitarea MEDIAFAX.

Compania de Drumuri precizează că sistarea încasării tarifului de trecere pentru utilizarea podului de la Feteşti - Cernavodă se va realiza doar în mod excepţional, în cazul depăşirii "timpilor rezonabili" de staţionare.

Obligativitatea plăţii taxei pe Autostrada Soarelui a fost eliminată temporar în vara anului trecut, pentru sfârşitul de săptămână, după ce presa a relatat că în minivacanţa de Rusalii şoferii au fost obligaţi să aştepte şi două ore pentru a putea plăti taxa de autostradă la staţia Feteşti, rândul de maşini întânzindu-se pe 20 de kilometri.

O măsură similară a fost aplicată şi în vara lui 2012, doar pentru luna august, când Ministerul Transporturilor a decis că şoferii care merg vinerea spre mare şi cei care se întorc duminica nu vor mai plăti taxa pentru trecerea podului peste Dunăre de la Feteşti.

În acest an, taxa a fost suspendată în zilele de 30 aprilie, 1 şi 4 mai, pentru minivacanţa de 1 Mai, în vederea fluidizării traficului.

Premierul Victor Ponta i-a transmis în iulie 2013 lui Dan Şova, ministrul delegat pentru infrastructură la acea vreme, că sistemul de taxare a autovehiculelor care circulă pe podul Cernavodă trebuie regândit şi implementat cel târziu până în primăvară, pentru că altfel în vara acestui an vor trebui ridicate din nou bariere în vederea evitării blocajelor.

La începutul unei şedinţe de Guvern, Ponta a cerut informaţii referitoare la situaţia creată pe Autostrada Bucureşti-Constanţa, la punctul de taxare a trecerii pe Podul Cernavodă, arătând că Guvernul a eliminat obligativitatea plăţii taxei în week-end, pentru a evita producerea aglomeraţiei, dar cozile la punctul de taxare se formează din nou începând de luni.

Şova l-a informat pe premier că taxa de trecere a fost suspendată şi în zilele de luni, până la ora 14.00, dar şi în sărbătorile legale, moment în care şeful Guvernului a întrebat retoric când se mai plăteşte utilizarea podului.

"Şi cât o să mai rămână taxa? De luni după-amiază până...", a exclamat primul-ministru.

El a cerut ca problema să fie rezolvată cât mai repede, astfel încât statul să poată încasa taxa de traversare a podului peste Dunăre, iar şoferii să poată circula pe autostradă în condiţii normale.

"Vara asta trece aşa, cu faptul că am scos taxa că se făceau cozile alea...Ne batem joc de oameni, avem autostradă, două ore Bucureşti - Constanţa şi două ore stau la barieră.Vă rog frumos, împreună cu CNADNR să faceţi un proiect pe care să-l implementăm în toamna asta, cel mai târziu în primăvară, ca să nu ne trezim vara viitoare că iarăşi avem probleme şi trebuie să ridicăm barierele", i-a mai spus Ponta lui Şova la acea vreme.

CNADNR a precizat, pentru MEDIAFAX, că în prezent proiectul de modernizare a sistemului de încasare a tarifului de trecere a podului peste Dunăre la Feteşti - Cernavodă se află în faza de elaborare a documentaţiei tehnice.

"Pentru asigurarea fluidizării traficului în orice perioadă a anului prin Agenţia de Încasare Feteşti, fără a fi nevoie de sistarea încasărilor tarifului de trecere, dar şi pentru limitarea subiectivismului factorului uman, la nivelul compartimentelor de specialitate ale CNADNR SA se află în analiză o strategie de dezvoltare a unui sistem de încasare care să cuprindă soluţii pentru fluidizarea traficului şi reducerea timpilor de aşteptare", se arată în răspunsul CNADNR.

Compania de Drumuri a mai precizat că valoarea proiectului de modernizare a sistemului de taxare nu poate fi estimată în acest moment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO