Auto

Delphi deschide oficial fabrica de componente pentru motoare diesel de la Iaşi duminică

Delphi deschide oficial fabrica de componente pentru motoare diesel de la Iaşi duminică

Autor: Bogdan Alecu

02.11.2011, 17:16 2527

Gigantul american Delphi, care prin două companii a ajuns anul trecut la afaceri de 373 de milioane de euro pe piaţa locală, va inaugura oficial fabrica de la Iaşi duminică. În septembrie americanii au mai recrutat pentru această noua fabrică 600 de noi angajaţi.

Americanii, un grup cu afaceri de aproape 14 mld. dolari, sunt activi pe piaţa locală prin divizia de cabluri electrice, care a avut anul trecut venituri de 233 mil. euro prin fabricile din Ineu şi Sânnicolau Mare, dar şi printr-o fabrică de 140 mil. euro la Iaşi, unde sunt produse sisteme pentru motoare diesel vândute către opt producători auto din ţări precum Franţa, Germania sau Coreea.

"Am crescut numărul de angajaţi în acest an de la 1.200 la 1.800 şi continuăm să creştem. Veniturile de asemenea sunt în creştere, iar operaţiunile devin profitabile", a declarat pentru ZF John Hutson, directorul general al Delphi Diesel Systems, firma prin care este administrată fabrica Delphi din Iaşi.

România dispune de tot potenţialul necesar pentru a deveni o piaţă auto semnificativă, apreciază John Hutson, americanul care conduce fabrica Delphi din Iaşi, unde sunt produse sisteme pentru motoare diesel.

"Cred că aveţi în ţară tot potenţialul necesar pentru a deveni o piaţă auto semnificativă. ţara este în creştere. Toată lumea este conştientă de stadiul infrastructurii, dar direcţia consider că este cea bună", a spus el.

Spre deosebire de fabricile de componente care au fost instalate strategic în judeţele de graniţă din vestul ţării (Arad, Timiş, Caraş-Severin), Delphi a ales Iaşiul pentru unitatea de producţie de componente pentru motor, pentru a profita de forţa de muncă disponibilă în zonă.

"în vestul ţării sunt multe afaceri în industria automotive, iar fluctuaţia de personal este mai mare. Ne-am instalat la Iaşi deoarece aveam nevoie de stabilitate la nivelul forţei de muncă, este un oraş cu 300.000 de oameni şi avem o relaţ ie bună cu Facultatea Gheorghe Asachi în procesul de recrutare. Estimez că dintre cei 1.800 de angajaţi ai fabricii din Iaşi jumătate au pregătire superioară", spune Hutson, care precizează totodată că în cadrul fabricilor din vestul ţării doar circa 20% din angajaţ i au pregătire superioară în inginerie.

Gigantul american Delphi Automotive, cu afaceri de 13,8 miliarde de dolari în 2010, a angajat 600 de oameni de la începutul anului în fabrica din Miroslava, de lângă Iaşi, de unde anul trecut a exportat componente de 140 mil. euro. în afară de unitatea din Iaşi, Delphi are în România încă două fabrici, la Ineu şi Sânnicolau Mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO