Auto

Dezvăluiri istorice: Fostul director Renault-Nissan face primele comentarii după evadarea sa din Japonia. Carlos Ghosn susţine că este victima unei defăimări şi a unei persecuţii politice

Dezvăluiri istorice: Fostul director Renault-Nissan face...

Autor: Eduard Ivanovici

08.01.2020, 19:14 886

Fostul director Nissan a ieşit astăzi pentru prima dată în public după evadarea din Japonia. Declaraţia, pe jumătate prezentare corporate, pe jumătate tiradă incoerentă, a ţinut mai mult de două ore şi a avut loc în Beirut, potrivit NY Times.

Fostul executiv a scăpat de arestul la domiciliu din Japonia, ajungând luna trecută în Liban. Ghosn a declarat că decizia de a fugi a fost luată în condiţiile în care devenise victima unui sistem judiciar măsluit şi a unui complot corporativ, atacând constant atât autorităţile de la Tokyo, cât şi executivii de la Nissan.

Ghosn a vorbit în engleză, franceză şi arabă, spunând că este victima unei „defăimări” şi a unei „persecuţii politice”.

„Nu am fugit de justiţie. Am scăpat de nedreptate”, a declarat Ghosn.

Reputaţia de fugar internaţional îi conturează un viitor nesigur fostului director Nissan. Deşi are de gând să îşi cureţe imaginea, este neclar ce rută legală va alege.

„Sunt obişnuit cu ceea ce voi numiţi o Misiune Imposibilă. Sunt dispus să fiu judecat oriunde voi fi avea certitudinea că voi avea parte de un proces corect”.

Ghosn este cetăţean francez, brazilian şi libanez. Întrebat dacă ia în calcul o călătorie spre Franţa, a răspuns că este mulţumit în Liban: „Sunt foarte fericit să mă aflu aici. Sunt alături de prieteni, de familie, copiii pot veni să mă viziteze. Pot folosi telefonul, pot folosi internetul”.

Zilele trecute, oficialii francezi îşi declarau în mod ferm poziţia faţă de domnul Ghosn, numindu-l un „inculpat ca oricare altul” şi dând garanţia că va avea parte de o justiţie cât se poate de onestă.

Ghosn şi-a început discursul ca şi cum ar fi ţinut o prezentare, promiţând o apărare punctuală şi proiectând documente pe un ecran ce aveau să îi consolideze punctele de vedere. Însă a existat o problemă: textul de pe ecran a fost atât de mic încât a fost practic imposibil pentru cei prezenţi să înţeleagă ceva. Pe toată durata discursului a ţinut să vândă cât se poate de bine un singur lucru: pe el însuşi.

„Capitalizarea Nissan a scăzut cu peste 10 miliarde de dolari. Apropo, nici Renault nu o duce mai bine. Capitalizarea Renault a scăzut cu peste 5 miliarde. Nu am trăit niciun moment de libertate de pe 19 noiembrie 2018. Este imposibil să exprim profunzimea situaţiei şi profundea mea apreciere de a mă reuni cu familia şi cu cei iubiţi”, a declarat Ghosn.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO