Auto

Doi foşti şefi Porsche, acuzaţi oficial în puciul de la Volkswagen

Doi foşti şefi Porsche, acuzaţi oficial în puciul de la Volkswagen

Autor: Marius Oncu

19.12.2012, 15:11 3767

Cei doi au fost puşi sub acuzare după peste trei ani de investigaţii vizând sesizări că Porsche a indus în eroare investitorii în 2008 când a negat că ar vrea să cumpere VW), potrivit Bloomberg. În octombrie 2008, compania a dezvăluit un plan de preluare a VW.

Investigaţia a relevat că suspecţii au luat cel târziu în februarie 2008 decizia de a majora participaţia Porsche la VW la 75% în primul trimestru din 2009, pentru a pregăti o preluare, a declarat un purtător de cuvânt al procuraturii din Stuttgart.

Problemele legale rezultate din oferta de prelaure au condus, în cele din urmă, la eşecul unei fuziuni între Porsche şi VW anul trecut. Riscurile unor daune de miliarde de euro au afectat, de asmenea, cotaţia acţiunilor Porsche. Compania deţine încă o participaţie de circa 24 miliarde de euro la Volkswagen.

Cele două companii au colaborat pentru realizarea unei fuziuni din 2009, după ce Porsche nu a reuşit să preia VW, dar obiectivul a fost abandonat în septembrie anul trecut. În iulie, VW a devenit acţionar unic la divizia auto a holdingului Porsche.

Anchetatorii au renunţat la o parte a investigaţiei vizând înşelarea încrederii, potrivit purtătorului de cuvânt al procuraturii. Porsche şi cei doi foşti directori neagă toate acuzaţiile.

Negarea de către Porsche a intenţiei de preluare a Volkswagen a determinat în 2008 investitorii să vândă acţiuni ale grupului german sau să adopte poziţii short. În acelaşi timp, Porsche a început să-şi pregătească din martie oferta de preluare prin acumularea de opţiuni de achiziţie pentru acţiuni VW.

Tranzacţiile short selling constau în vânzarea de active, de regulă instrumente financiare, împrumutate de la o terţă parte, cu intenţia de a cumpăra ulterior active identice pentru a le returna. Pentru a genera profit, tranzacţia depinde de un eventual declin al preţului acţiunii, astfel încât în momentul restituirii să poată fi cumpărată la un preţ mai redus.

Porsche se confruntă în Germania şi cu un proces civil în aces caz, în care investitori cer daune de peste 4 miliarde de euro. Procese similare au fost deschise în tribunale din Marea Britanie şi SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO