Auto

Firmele de leasing operaţional au cumpărat maşini de peste 135 mil. euro în primele nouă luni

Firmele de leasing operaţional au cumpărat maşini de...

Autor: Bogdan Alecu

22.10.2014, 13:57 394

În primele 9 luni ale anului au fost înmatriculate aproximativ 9.000 de autovehicule noi de către companiile de leasing operaţional (cu circa 1.000 de unităţi mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut) având o cotă de peste 15% din totalul înmatriculărilor de autoturisme şi autovehicule comerciale uşoare noi. Luând în calcul un preţ mediu de 15.000 de euro, firmele de leasing operaţional, care închiriază flote de maşini către companii, au cheltuit peste 135 mil. euro în acest an pentru achiziţii.

Piaţa de leasing operaţional a înregistrat la sfârşitul celui de-al treilea trimestru al anului o creştere de aproximativ 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, urcând până la 47.000 de unităţi şi depăşind previziunile anterioare. Această evoluţie se datorează creşterii interesului pentru avantajele serviciilor de leasing operaţional, interes suprapus peste o evoluţie economică pozitivă, ceea ce a determinat o revitalizare a pieţei auto.

Conform datelor centralizate de Asociaţia Societăţilor de Leasing Operaţional, în topul primelor 5 companii membre intră: LeasePlan România, ALD Automotive, Porsche Mobility, Arval Service Lease România şi Fleet Management Services.

 “Creşterea peste aşteptările prognozate a pieţei în 2014 se datorează în primul rând gradului ridicat de competitivitate, materializat în scăderea costurilor de utilizare a flotelor auto de către utilizatorii finali şi implicit şi în atragerea de noi clienţi. Deşi nu se întrevăd noi soluţii pentru păstrarea trendului de continuare a scăderii ratelor lunare, nivelul actual ne dă încredere că piaţa va continua să crească până spre 50.000 de autovehicule la finalul anului, reprezentând un plus de 15 % faţă de 2013 şi totodată revenirea la o creştere cu „două cifre”, a declarat Daniel Ivan, Preşedinte ASLO.

La nivelul membrilor asociaţiei, care reprezintă 90% din total piaţă, domină în continuare serviciile complete de leasing operaţional (finanţare şi management de flote) cu o cotă de 70%, urmate de management de flote 22%, restul reprezentând leasing operaţional fără servicii de administrare. Dintre serviciile asociate administrării de flote, cele mai solicitate sunt: servicii de întreţinere şi reparaţii, asigurări (RCA şi CASCO), asistenţă rutieră şi maşină de înlocuire în cazul imobilizării autovehiculului contractat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO