Auto

Ford a produs 1 milion de motoare la Craiova, dintre care 300.000 numai în 2018

Ford a produs 1 milion de motoare la Craiova, dintre care...

Autor: Bogdan Alecu

29.03.2019, 11:44 484

Ford România a atins astăzi pragul de 1 milion de motoare EcoBoost de 1,0 litri fabricate la uzina din Craiova, de la lansarea producţiei acestuia în 2012. Motorul cu numărul un milion produs astăzi la Craiova este o versiune de 125 CP şi va echipa un model EcoSport Titanium pentru un client din Craiova.

„Atingerea cifrei de un milion de motoare EcoBoost de 1,0 litri fabricate la Ford Craiova este o mare realizare pentru uzina noastră şi pentru angajaţii noştri”, a spus Ian Pearson, preşedintele Ford România şi directorul fabricii Ford Craiova. „Motorul EcoBoost de 1,0 litri a revoluţionat industria noastră şi suntem foarte mândri să contruim acest motor la Craiova", a adaugat Ian Pearson.

Andrew McCall, vicepreşedinte al Ford pentru relaţii guvernamentale în cadrul Ford Europa, declara în urmă cu două săptămâni la Craiova în cadrul Forumului Auto organizat de Ministerul Economiei faptul că uzina a produs anul trecut aproape 150.000 de maşini şi 300.000 de motoare. Ford este în prezent al doilea cel mai mare exportator al României, iar anul acesta va aduce un al doilea model la Craiova, iar producţia va creşte la 250.000 de maşini anual.

Motorul Ford EcoBoost de 1,0 litri a fost lansat pentru prima dată pe modelul Ford Focus în 2012 şi utilizează tehnologiile Ford EcoBoost care includ injecţia directă de înaltă presiune, axe cu came cu geometrie variabilă şi turbocompresor, pentru eficientizarea consumului de combustibil, oferind puterea şi performanţele echivalente unui motor aspirat de 1,6 litri.

Motorul - cu un bloc (motor) suficient de mic cât să încapă pe o foaie de hârtie A4 - a fost proiectat la centrele tehnice Ford din Dunton, Marea Britanie şi Merkenich, Germania şi este construit în fabricile Ford din Craiova, România şi din Köln, Germania.

Motorul Ford EcoBoost de 1,0 litri pe benzină a fost desemnat „Motorul Internaţional al Anului” la categoria „Cel mai bun motor sub un litru”, timp de şase ani la rând. Fiind un motor eficient din punct de vedere al consumului, compact şi puternic, acesta a câştigat în total 10 premii în cadrul competiţiei „Motorul Internaţional al Anului” de la lansarea sa în 2012.

De la începutul anului 2018, motorul compact şi puternic Ford EcoBoost de 1,0 litri este oferit cu o tehnologie inovatoare de dezactivare a cilindrilor, care ajută la reducerea emisiilor de CO2 şi la eficientizarea consumului, devenind primul motor cu trei cilindri din lume care oferă tehnologia de dezactivare a cilindrilor.

Dezactivarea cilindrilor oferă costuri reduse de funcţionare pentru clienţii ce deţin maşini cu motor EcoBoost de 1,0 litri, prin oprirea automată a livrării de carburant şi a funcţionării supapelor pentru unul dintre cilindrii motorului, atunci când motorul nu necesită putere maximă, cum ar fi coborârea în pantă sau la viteze de croazieră.

„Motoarele noastre construite la Craiova sunt destinate nu numai modelului EcoSport pe care îl fabricăm în România, ci şi altor uzine de producţie de vehicule ale Ford din Germania, Spania, Turcia, Taiwan şi Thailanda", a adăugat Josephine Payne, Manager, Fabrica de Motoare, Ford Craiova.

Mai multe modele Ford, printre care Fiesta, EcoSport, Focus, Turneo şi Transit sunt disponibile în Europa cu motorul în trei cilindri. În plus, motorul va fi disponibil pe gama extinsă a noului Transit Custom şi Turneo Custom, versiunile plug-in hybrid. Unul din patru vehicule noi Ford vândute în Europa sunt echipate cu motor EcoBoost de 1,0 litri provenind din Craiova sau Köln.

În prezent, Fabrica de Motoare de la Craiova are peste 1000 de angajaţi, care lucrează în 3 schimburi pentru a raspunde cererii pieţei.

De la preluarea fabricii, în martie 2008, Ford a investit aproximativ 1,5 miliarde de euro în producţia de autovehicule şi de motoare din cadrul uzinei sale moderne şi avansate de la Craiova. Din aceasta sumă, peste 200 de milioane de euro au fost investiti doar în modernizarea Fabricii de Motoare.

Ford România are până în acest moment peste 4600 de angajaţi care lucrează în secţiile de producţie maşini şi motoare. Totodata,  compania a anunţat că va angaja în acest an încă 1700 de persoane, pentru a sprijini introducerea în producţie la uzina din Craiova a unui al doilea model de vehicul.

Peste 200 de ingineri şi proiectanţi de la centrele de cercetare şi dezvoltare ale companiei Ford din Aachen şi Merkenich, Germania, şi Dagenham şi Dunton, Marea Britanie, au petrecut peste cinci milioane de ore pentru a dezvolta motorul EcoBoost de 1,0 litri.

Turbocompresorul compact, cu inerţie redusă, se roteşte la viteze de până la 248.000 rpm - peste 4.000 de rotaţii pe secundă.

Turbocompresorul motorului EcoBoost de 1,0 litri şi 140 CP, livrează o presiune suplimentară de 2,6 bar (24 psi). Presiunea maximă de ardere de 124 bari (1.800 psi) echivalează cu greutatea unui elefant african de cinci tone.

Blocul motorului este suficient de mic pentru a se încadra în compartimentul de bagaje al avionului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO