Auto

Ford aduce în 2022 pe piaţă prima utilitară complet electrică. E-Transit vine cu o autonomie de 350 km

Autor: Bogdan Alecu

13.11.2020, 18:08 1163

Ford anunţă E-Transit, pregătit pentru a fi lansat în primăvara anului 2022. Utilitara va fi produsă alături de versiunile "normale" tot în Turcia, la Ford Otosan, iar bateriile vor proveni de la LG Chem din Polonia.

Versiunea 100% electrică a celei mai vândute autoutilitare din lume pentru transportul mărfurilor beneficiază de tehnologii şi servicii de conectivitate avansate, alături de capabilităţile specifice Transit, precum posibilităţi nenumărate de conversie şi asistenţă specială din partea dealerilor specializaţi Transit.

Americanii nu au anunţat un preţ oficial, dar au subliniat că utilitara are un cost de utilizare cu 40% mai mic decât o versiune cu motor diesel. În acest sens, vehiculul trebuie să se prezinte la un dealer pentru revizie o singură dată pe an, indiferent de numărul de kilometri. Pentru baterie se asigură o garanţie de opt ani sau 160.000 km.

Modemul FordPass Connect, care face parte din dotarea standard, asigură soluţii de conectivitate, ajutând clienţii să optimizeze eficienţa flotei, prin identificarea facilă a punctelor de încărcare şi plata online a alimentării. De asemenea, permite actualizarea wireless a navigaţiei şi a altor funcţii

Pro Power Onboard transformă E-Transit într-o sursă de energie mobilă cu o putere de până la 2,3 kW, permiţând clienţilor să utilizeze şi să îşi reîncarce echipamentele la punctul de lucru, ceea ce reprezintă o premieră europeană pentru vehiculele comerciale uşoare

E-Transit vizează o autonomie estimată de până la 350 km conform standardului WLTP, ceea ce reprezintă aproximativ de trei ori mai mult decât distanţa parcursă zilnic în medie de vehiculele de flotă din UE

Cheltuielile reduse pentru întreţinere ajută la obţinerea unei economii de aproximativ 40% în ceea ce priveşte costul asociat cu revizia în comparaţie cu modelele diesel. E-Transit oferă cel mai mare interval de revizie din clasa sa: un an, fără limită de kilometri.

E-Transit le oferă clienţilor europeni o gamă generoasă de opţiuni în materie de caroserii, lungime, înălţime a plafonului şi masă totală maximă autorizată, rezultând 25 de variante posibile. Sarcina utilă vizată este de până la 1.616 kg în cazul versiunii autoutilitară şi până la 1.967 kg în cazul versiunii autoşasiu.

„Ford este liderul pe piaţa de vehicule comerciale din America de Nord şi Europa. Aşadar, tranziţia flotelor de vehicule către emisii zero, în special pe segmentul livrărilor la nivel local, aflat într-un stadiu de dezvoltare rapidă, este esenţială pentru a ne atinge obiectivul de 0 emisii de carbon până la finele anului 2050”, a declarat Jim Farley, preşedinte şi CEO Ford. „Ford este pregătit să conducă schimbarea care a început cu modelele Transit Custom Plug-In Hybrid şi EcoBlue Hybrid. Este benefic pentru planetă şi reprezintă un avantaj şi pentru clienţi, datorită costurilor de operare mai mici şi noilor tehnologii în materie de conectivitate, care le vor fi de ajutor afacerilor lor”.

Noul E-Transit este susţinut de o puternică reţea globală formată din peste 1.800 de dealeri de vehicule comerciale Ford, incluzând şi reţeaua de 1,000 de centre Transit pentru vânzări şi service, din Europa. E-Transit beneficiază, de asemenea, de colaborări cu sute de furnizori de servicii de conversie şi modificare a vehiculelor din toată lumea, care oferă suport şi diverse accesorii pentru versiunile cu motorizare diesel ale modelului Transit.

„Ne intensificăm eforturile de dezvoltare a aplicaţiilor software şi serviciilor digitale pentru a îi ajuta pe clienţii noştri operatori de flote să crească şi să îşi desfăşoare activitatea cu mai multă eficienţă”, a declarat Farley.

Ford, care este principala marcă de vehicule comerciale în Europa şi America de Nord, construieşte gama de vehicule Transit de 55 de ani şi vehicule comerciale încă din 1905. Compania va construi modelul E‑Transit pentru clienţii europeni la fabrica Ford Otosan Kocaeli din Turcia, pe o linie de producţie dedicată, alături de premiatul model Transit Custom Plug-In Hybrid. Pentru piaţa nord-americană, autovehiculul va fi produs la Kansas City Assembly Plant din Claycomo, Missouri.

Mobilitate Verde

Concomitent cu creşterea cererii pentru vehicule de livrare, oraşele din toată

E-Transit, care va începe să fie livrat clienţilor europeni la începutul anului 2022, face parte din investiţiile în electrificare în valoare de peste 11,5 miliarde de dolari efectuate de Ford la nivel mondial până în 2022. Noul model 100% electric Mustang Mach-E va ajunge în reprezentanţele europene la începutul anului viitor, iar modelul F‑150 integral electric va fi disponibil la dealerii din America de Nord de la jumătatea anului 2022.

În Europa, Ford derulează programe pilot cu tehnologii pentru vehicule comerciale electrificate încă din 2018, colaborând cu autorităţile din Anglia, Germania, Spania şi Turcia pentru a studia cum au exploatat şoferii autovehiculele Transit Custom Plug-In Hybrid în Londra, Köln, Valencia şi Ankara. Compania a pus în aplicare concluziile acelor studii, inclusiv cele referitoare la obiceiurile de încărcare şi exploatare a vehiculelor de către utilizatori, în dezvoltarea modelului E-Transit şi a serviciilor acestuia.

Autonomie şi soluţii de încărcare adaptate pentru activitatea companiilor

Cu o capacitate utilă a bateriei de 67 kWh, E-Transit oferă o autonomie estimată de până la 350 km conform ciclului WLTP combinat, 1 oferind o autonomie suficientă pentru satisfacerea necesarului zilnic, dar cu o capacitate adiţională suplimentară pentru a compensa variabilele rezultate din diferitele grade de încărcare a vehiculului şi condiţiile meteo.

Astfel, E-Transit este ideal pentru mediul urban, rutele de deplasare şi livrări în cadrul zonelor de trafic cu emisii zero delimitate prin geolocalizare, fără a îi forţa pe proprietarii de flote să plătească pentru capacităţi suplimentare de stocare a energiei de care nu au nevoie.

 
 
 

Modurile de conducere ale lui E-Transit sunt adaptate la sistemul său de propulsie electric. Un mod Eco special vizează o ameliorare de până la 8-10% a consumului de energie, atunci când E-Transit este operat fără încărcătură, cu o acceleraţie dinamică sau la viteze de autostradă, potrivit datelor Ford. Modul Eco limitează viteza maximă, ajustează acceleraţia şi optimizează controlul climatizării pentru a eficientiza autonomia disponibilă.

 

Vehiculul oferă, de asemenea, o funcţie de climatizare prealabilă programată (Scheduled Pre-Conditioning), care permite programarea sistemului de climatizare astfel încât să ajusteze temperatura din habitaclu la nivelul preferat în timpul încărcării, asigurând disponibilitatea unei autonomii maxime.

 

Pe lângă faptul că ajută companiile să deruleze activităţi mai durabile, E-Transit oferă şi avantaje comerciale clare. În cazul E-Transit, costul asociat cu revizia se reduce cu aproximativ 40% faţă de modelele echipate cu motoare cu combustie internă, ca urmare a cheltuielilor reduse cu întreţinerea.2

 

În Europa, clienţii vor beneficia de cea mai bună ofertă de revizii, la intervale de un an şi fără limită de kilometri, care este acompaniată de pachetul de garanţie pe opt ani şi 160.000 km pentru baterie şi componentele electrice de înaltă tensiune.3

 

„Misiunea noastră clară de a sprijini succesul afacerilor clienţilor noştri a contribuit la transformarea Ford în principala marcă de vehicule comerciale din Europa”, a declarat Hans Schep, director general pentru vehicule comerciale în cadrul Ford Europa. „Electrificarea aduce noi posibilităţi pentru clienţii noştri de a-şi gestiona mai eficient flotele. E-Transit are în spate mai mult de 55 de ani de experienţă a gamei Transit, o reţea de dealeri şi experţi în conversie, şi un ecosistem de instrumente digitale care vor ajuta la transpunerea potenţialului electrificării într-o realitate de afaceri- la toate acestea se adaugă beneficiile transportului cu zero emisii.

 

Ford va oferi, de asemenea, o varietate de soluţii de încărcare pentru a răspunde nevoilor flotelor şi şoferilor, fie acasă, la locul de muncă, sau pe drum.

 
 
 

E-Transit este dotat cu funcţie de încărcare rapidă atât de la surse de curent alternativ, cât şi de la surse de curent continuu. Încărcătorul de bord de 11,3 kW al E-Transit poate asigura o încărcare de 100% în maximum 8,2 ore. 4 Prin alimentarea la o putere de până la 115 kW prin intermediul unui sistem de încărcare rapidă de înaltă putere de la o sursă de curent continuu, bateria E-Transit se poate încărca de la 15% la 80% în aproximativ 34 de minute.

 

Mai multă energie şi conectivitate mobilă

 

E-Transit beneficiază de dotarea opţională Pro Power Onboard, care permite clienţilor din Europa să transforme vehiculul într-o sursă de energie mobilă, asigurând o putere de până la 2,3 kW pentru echipamentele electrice, la punctele de lucru şi în timpul deplasării. Aceasta este o premieră pentru vehiculele comerciale uşoare pe piaţa europeană.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO