Auto

Fostul director Nissan, Carlos Ghosn, îi acuză pe japonezi: Arestarea mea a fost pusă la cale de directorii companiei. Am fost tratat brutal

Fostul director Nissan, Carlos Ghosn, îi acuză pe...

Autor: Teona Tomoiaga, Mediafax

08.01.2020, 16:29 411

Fostul director al companiei Nissan, Carlos Ghosn, a declarat miercuri, în cadrul primei sale conferinţe de presă de când a fost arestat, în noiembrie 2018, că a fost luat cu brutalitate de lângă familia şi prietenii săi de către procurorii japonezi şi că este victima unui complot, potrivit Reuters.

Ghosn a spus că arestarea sa a fost pusă la cale de către directorii executivi de la Nissan care erau îngrijoraţi de probleme existente în companie, temându-se că Nissan va fi controlată de către producătorul auto francez Renault.

„Eram gata să mă retrag înainte de iunie 2018, Din păcate, am acceptat această ofertă pentru a continua să integrez cele două companii (Renault şi Nissan)", a spus el, conform sursei citate. "Unii dintre prietenii mei japonezi au crezut că singura modalitate de a scăpa de controlul Renault asupra Nissan este să scape de mine", a adăugat el.

Ghosn susţine că avocaţii săi au estimat că problemele sale cu legea din Japonia vor dura până la cinci ani, „departe de un proces rapid”.

„Nu este foarte greu să ajungi la concluzia: ori mori în Japonia, ori trebuie să îţi faci o cale de ieşire de acolo”, a completat el.

Totodată, Ghosn a precizat că nu a fugit de justiţie, ci de persecuţie.

"Nu am fugit de dreptate, ci de nedreptate şi de persecuţia politică". El a adăugat că nu a avut altă opţiune şi a caracterizat sistemul de justiţie al Japoniei drept unul "inuman".

"Este un sistem indiferent în faţa adevărului, indiferent în faţa corectitudinii şi libertăţilor civile fundamentale", a afirmat fostul director al Nissan.

El a descris câteva dintre condiţiile cu care s-a confruntat în timpul celor 130 de zile de închisoare:

- 30 de minute timp permis pentru a ieşi afară din celulă;

- duş de două ori pe săptămână;

- restricţii la medicamente;

- interogatoriile de până la opt ore pe zi;

- lipsa de vorbitori de engleză sau franceză în rândul funcţionarilor din puşcărie.

Carlos Ghosn a mai precizat că unele dintre detaliile arestării sale au fost transmise în mod greşit.

"Mi s-a spus că oamenii au transmis că am fost arestat în avion. Am fost arestat în aeroport", a spus el. "Am coborât din avion, am fost dus într-o maşină şi apoi mi-a fost spus că există o problemă cu viza mea. M-au dus într-o cameră mică şi acolo am găsit procurorii", explică fostul oficial al companiei Nissan.

Fostul şef al Nissan a călătorit în Liban, luna trecută, după ce a părăsit Japonia, dar nu este clar cum a plecat din ţara asiatică unde a fost eliberat pe cauţiune din închisoare, potrivit unor surse citate de BBC.

Nu se ştie dacă Ghosn a încheiat un acord cu procurorii sau dacă a fugit. Omul de afaceri deţine paşapoarte franceze şi libaneze.

Avocaţii săi au acuzat guvernul japonez că a conspirat împotriva lui, numind cazul penal în care este implicat ca fiind „motivat politic”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO