Auto

Fundaţia Group Renault România lansează programul educaţional de Burse Constantin Stroe, fost director general la Automobile Dacia şi una dintre cele mai importante voci ale industriei auto din România

Fundaţia Group Renault România lansează programul...

Autor: Roxana Rosu

06.05.2021, 10:15 438

Fundaţia Group Renault România lansează în acest an programul educaţional de Burse Constantin Stroe, fost director general la Automobile Dacia şi unul dintre oamenii care au contribuit major la asigurarea unei tranziţii de succes între vechea şi noua Dacia, odată cu privatizarea Dacia, în anul 1999.

Prin intermediul Burselor de performanţă, Fundaţia îşi propune să identifice 10 elevi şi studenţi din anii terminali care au rezultate foarte bune, s-au evidenţiat prin proiecte extraşcolare şi de voluntariat, sunt pasionaţi de domeniul actual de studiu şi vor să contribuie în viitor la schimbarea societăţii.

Acest tip de burse vizează un profil de învăţământ real (ex. automatică şi calculatoare, robotică, informatică, cibernetică, matematică, inginerie electrică, electronică, telecomunicaţii, tehnologia informaţiei, inteligenţă artificială).

În acelaşi timp, bursele sociale se adresează elevilor din învăţământul primar şi gimnazial care provin din medii şi zone rurale sau urbane defavorizate, din Argeş şi Dâmboviţa. Contextul crizei sanitare a condus la dezechilibre majore în ceea ce priveşte accesul copiilor la cursurile şcolare. 50 de astfel de burse vor acoperi suportul pedagogic necesar reluării şcolii.

”În clasă sau acasă, la şcoală, la liceu, la universitate vorbim şi despre performanţă. În sport, e doar despre performanţă. În mediul nostru de business, în fiecare maşină Dacia produsă în România se reflectă rezultatul performanţei echipelor noastre. În fiecare copil care se dezvoltă în societatea noastră există potenţial de învingător, atunci când pasiunea se conjugă cu un vis în care crede. Bursele Constantin Stroe readuc în memorie contribuţia remarcabilă a unui fost coleg care a reuşit în toate etapele sale profesionale şi a cărui viaţă s-a confundat cu industria auto a României, cu marca şi uzina Dacia. Constantin Stroe poate servi drept sursă de inspiraţie noilor generaţii care vor să performeze într-un domeniu al viitorului”, a declarat Mihai Bordeanu, preşedinte director general Dacia.

Bursele se derulează prin intermediul Fundaţiei şi pot fi susţinute de către angajaţi ai Grupului Renault în România şi de orice persoană care crede în performanţă prin educaţie.

Aceştia pot alege să redirecţioneze 3,5% din impozitul pe venit şi/sau pensie completând formularul 230. Termenul limită pentru depunerea formularelor este 25 mai.

Lui Constantin Stroe (1942 – 2016) i se datorează, în bună parte, salvarea mărcii, după anii ’90, şi reîntoarcerea acesteia în familia Renault.

S-a născut pe 24 martie 1942 la Hulubeşti, Dâmboviţa. După ce a absolvit Universitatea Politehnica Bucureşti, Facultatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini, în anul 1967, s-a angajat ca inginer la uzina Mecanică Teleajăn. Un an mai târziu se alătura proaspăt înfiinţatei Întreprinderi de Autoturisme Piteşti, unde a fost pe rând, inginer, şef Secţie şi inginer Şef Fabrică.

În anul 1982 devenea director Tehnic al Centralei Industriale de Autoturisme Piteşti, iar în 1989 a preluat responsabilităţile de director al Întreprinderii de Autoturisme Timişoara.

Timp de 12 ani, din 1990 până 2002, a ocupat funcţia de director general al Automobile Dacia.

În paralel, a reprezentat industria românească de profil, în calitate de preşedinte, apoi director general al ACAROM, membru în Consiliul Director al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România (APIA) şi membru în comitetul Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Constantin Stroe a fost vice-preşedinte al Consiliilor de Administraţie Automobile Dacia şi Renault Technologie Roumanie.

În 2012, revista franceză, Le point, l-a numit “Figură istorică a Dacia”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO