Auto

GALERIE FOTO. Cum arată tramvaiul nou cumpărat de Primăria Capitalei de la Astra Vagoane Călători? Primarul Nicuşor Dan: “În câteva zile, cele 15 tramvaie vor fi puse în circulaţie”

Autor: Mirabela Tiron

07.12.2022, 13:49 2383

Tramvaiele cumpărate de Primăria Capitalei de la Astra Vagoane Călători din Arad sunt în probe, iar mâine va fi recepţionat al 15-lea tramvai, urmând ca în câteva zile să fie puse în circulaţie pentru pasageri.

 “Comisia de Recepţie a terminat evaluarea documentelor şi a decis că tramvaiele livrate de Astra Arad sunt conformeşI respectă cerinţele din caietul de sarcini. În câteva zile, cele 15 tramvaie vor fi puse în circulaţie”, a scris  Nicuşor Dan, primarul Capitalei.

Fabrica Astra Vagoane Călători, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de material rulant, controlată de Valer Blidar, va livra până la final de an 17 tramvaie către Primăria Capitalei iar anul viitor încă 48 de tramvaie,

Primul tramvai  a fost livrat în iunie iar până astăzi au fost livrate 14 tramvaie în total,  urmând ca mâine să fie trimis şi al 15-lea tramvai. "Fiecare tramvai a făcut probe după ce a ajuns în depourile STB", au spus oficialii Astra Vagoane Arad.

Fabrica din Arad lucrează la capacitate maximă după ce a câştigat mai multe contracte, pentru a livra 100 de tramvaie în 40 de luni pentru Primăria Bucureşti. La finalul anului 2020, Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a anulat decizia prin care Primăria Capitalei atribuia contractul turcilor de la Durmazlar. Ulterior, asocierea formată din Astra Vagoane Călători şi chinezii de la CRRC a fost desemnată câştigătoare, valoarea contractului fiind de 840 milioane de lei. Mai mult, Astra Vagoane Călători a continuat să asigure lucrări de reparaţii pentru vagoanele CFR Călători anul trecut.

Licitaţiile pe care le-a câştigat anul trecut asigură fabricii de lucru pentru următorii trei ani. Astra Vagoane Călători a fost ofertant unic la mai multe licitaţii de tramvaie. În prima parte a anului 2018 mai multe oraşe din ţară au lansat licitaţii pentru achiziţia de tramvaie noi.  Primăria Galaţi a lansat licitaţia pentru achiziţia a 18 tramvaie noi, un contract cu o valoare de 100 milioane de lei (circa 22 milioane de euro), bani din bugetul local dar şi din fonduri europene. La Oradea s-a organizat licitaţie pentru achiziţia de 20 de tramvaie noi iar la Cluj Napoca a fost organizată licitaţia pentru achiziţia a 22 de tramvaie, un contract estimat la 190 milioane de lei, durata fiind de patru ani.

Compania Astra Vagoane Călători este deţinută de Valer Blidar, unul dintre puţinii antreprenori care deţin fabrici construite în perioada in­dus­trializării masive a României din anii ’70 - ’80. Pe lângă fabrica ce produce vagoane, omul de afaceri mai deţine şi firmele Astra Vest, Sirv Titu, fabrica de marmură Marmura Bucureşti şi compania Tristar Bucureşti.

Anul trecut, Astra Vagoane Călători, unul din cei mai mari producători de material rulant de pe piaţa locală, desprinsă din fosta Întreprindere de Vagoane Arad, care a produs primele garnituri pentru metroul bucureştean, a finalizat cu afaceri de 280 milioane de lei şi profit de 11,5 milioane de lei anul trecut, faţă de afaceri  de 192 milioane de lei în 2020 şi profit de 6,2 milioane de lei, potrivit mfinante.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO